Politiet blokerer gader og tager maskinpistoler med

I København vil politiet blokere visse områder, ligesom ordensmagten i højere grad end tidligere vil optræde med maskinpistoler

Store veje omkring Rådhuspladsen i København er blevet spærret af før aftenens nytårsfest. Her sættes betonklodser op på Vesterbrogade ved Tivoli. Foto: Tariq Mikkel Khan
Store veje omkring Rådhuspladsen i København er blevet spærret af før aftenens nytårsfest. Her sættes betonklodser op på Vesterbrogade ved Tivoli. Foto: Tariq Mikkel Khan

At Europa har været udsat for terrorangreb i såvel Frankrig som Tyskland får direkte konsekvenser for gadebilledet i København i aften. Modsat tidligere år vil folk i højere grad møde betjente med maskinpistoler, ligesom gader i indre by bliver blokeret for trafik for at skærme Rådhuspladsen.

- Inden der kommer mange mennesker på Rådhuspladsen op mod midnat, vil vi have etableret barrierer og fysiske hindringer, som gør, at man ikke kan køre ind på området, uden vi har kontrol over det, siger Jens Jespersen, politidirektør, Københavns Politi.

Foto: Læserfoto. 112 - 14. jul. 2016 - kl. 23:10 Overblik: Lastbil kørte 1,8 km i zigzag ind i menneskemængde i Nice

Han vil ikke gå i detaljer omkring tidspunkter. Men i første omgang sætter politiet skilte op, og siden kommer barriererne op, således at området er kontrolleret af politiet i løbet af eftermiddagen. Hen mod aftenen vil ordensmagten desuden afskærme Dronning Louises Bro. Dermed skal man være opmærksom, hvis man skal frem i bil i løbet af eftermiddagen.

Tager maskinpistoler med
Som følge af angrebene i Europa, hvor terrorister to gange har kørt en lastbil ind i menneskemængder, vil politiet også i højere grad optræde med maskinpistoler, fortæller Jens Jespersen.

- Vi plejer ikke at vise vores maskinpistoler frem nytårsaften, men det vil vi i højere grad gøre i år. Vi har mere fokus på sikkerhed end på kriminalitetsforebyggelse.

Danske Morten Wigotski og hans kæreste Ida Johansen havde netop været præcis det sted, hvor lastbilen torpederede menneskemængden få minuttter tidligere. Foto: AP/Privatfoto 112 - 19. dec. 2016 - kl. 22:57 Dansker i Berlin: Vi hørte et højt brag - og så løb vi

- Traditionelt har vi i de sidste mange år haft mange politifolk på arbejde. Det har vi også i år. Det, der vil kendetegne det er, at det måske er nogle andre kompetencer. Som jeg nævnte: Man vil se flere maskinpistoler, end man plejer. Frem for standard kriminalitetsforebyggelse er det mere kompetencer, som er i stand til at imødekomme sådan en trussel, hvis den skulle opstå, siger Jens Jespersen.

Betonklodser på Rådhuspladsen i København. Foto: Tariq Mikkel Khan
Betonklodser på Rådhuspladsen i København. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Han er godt klar over, at maskinpistoler kan give utryghed i gadebilledet.

- Vi ved godt, at når vi sætter trafikale barrierer op, og vi lader politifolk gå rundt med maskinpistoler, vil mange ikke opfatte det som tryghedsskabende. Men vi prøver at skabe sikkerhed.

- Hvorfor tager I maskinpistoler med?

- Hvis du skal bekæmpe en person, der kører en lastbil, er du alt andet lige bedre stillet med en maskinpistol end med en pistol. Vi er opmærksomme på, at det ikke nødvendigvis sender et signal om tryghed, men det er sikkerhedsskabende.

- Tidligere år har det ikke været nødvendigt, men det er det i år. Det er træls, men sådan er det, siger han.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen