Politiet efterforsker Khader for trusler

Skal vurderes, om der er sket lovbrud i tvist med Sherin Khankan. Kan undre, at det skal tage så lang tid, mener advokat

Politiet efterforsker en sms-udveksling mellem Khader og Khankan. (Foto:  Jacob Ehrbahn og Miriam Dalsgaard)
Politiet efterforsker en sms-udveksling mellem Khader og Khankan. (Foto: Jacob Ehrbahn og Miriam Dalsgaard)

Københavns Politi efterforsker folketingsmedlem Naser Khader (K) for trusler i en sag mellem politikeren og imam Sherin Khankan.

Det bekræfter politiet over for Ekstra Bladet.

- Sagen ligger til juridisk vurdering, siger sektionsleder Robert Jensen fra Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet.

Fra anklagemyndighedens side er man fåmælte om sagen.

- Jeg har ingen kommentarer, siger senioranklager Søren Harbo.

Efterforskningen blev indledt, efter det i medierne sidste år kom frem, at Naser Khader i en sms skrev til Sherin Khankan, at han havde et modelfoto af hende, som hun sendte til ham i 1999. Han bad hende samtidig om at holde op med at lyve.

Khankan anmeldte ikke Khader, og politiet har indledt efterforskningen af egen drift.

Artiklen fortsætter under billedet.

(Foto: Screenshot)
(Foto: Screenshot)
 

Forud for sms-skriveriet lå et forløb, hvor Khader sammen med Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF) i en fælles mail til ordførere fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten fremkom med en række anklager mod lederne af Exitcirklen, som Khankan er stifter af og administrerende direktør for.

Blandt andet blev Sherin Khankan beskyldt for at forsvare piskeslag og sharialovgivning.

Mailen fra politikerne blev sendt, efter Exitcirklen blev tildelt 680.000 kroner fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri).

Siri havde oprettet en pulje for projekter med 'lokale ressourcepersoner til arbejdet med æresrelaterede konflikter' på to millioner kroner.

Exitcirklen, der hjælper kvinder udsat for vold og social kontrol, søgte som de eneste, men med mailen med beskyldninger mod Khankan forsøgte de tre politikere at få taget pengene fra projektet.

Naser Khader har som medlem af Folketinget immunitet, og Folketingets Præsidium skal give tilladelse, før politiet kan føre en eventuel straffesag.

Sherin Khankans advokat Poul Hauch Fenger undrer sig over, at sagen er så lang tid undervejs.

- Det kan undre, at anklagemyndigheden går i tænkeboks i over et halvt år i noget så enkelt som en trusselssag. I trusselssager generelt, er det min erfaring, at sagsbehandlingen er ganske hurtig, da det er forholdsvist enkelt strafferetligt at vurdere, om der er tale om en trussel, siger Poul Hauch Fenger.

Advokaten understreger, at Sherin Khankan ikke ser nogen tilfredsstillelse ved eventuelt at se Khader dømt.

– Samtidig er det er klart, at selve sms’en udspringer af optakten til injuriesagen, som nu er anlagt som civil straffesag ved Københavns Byret, hvor Khader blandt andet kalder min klient for en radikal islamist. Så de to sager kan ikke helt adskilles, siger advokaten med henvisning til, at Khankan har stævnet Khader, Knuth og Henriksen for injurier.

- Vi tager i den sammenhæng til efterretning, at politiet tilsyneladende har indledt en efterforskning. Jeg kan forstå på uafhængige juraprofessorer, at det kan føre til en sigtelse, siger han og peger på, at hans og Khankans fokus ligger på injuriesagen.

Foto: Jacob Ehrbahn og Miriam Dalsgaard Samfund Khaders ekskæreste trækker ham i retten

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Naser Khader.

OVERBLIK: Striden mellem Khader og imam

23. februar

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) opretter en særlig pulje for projekter med "lokale ressourcepersoner til arbejdet med æresrelaterede konflikter" på to millioner kroner. 

Exitcirklen, der hjælper kvinder udsat for vold og social kontrol, søger som de eneste om 680.000 kroner.

18. april

Siri indstiller til Udlændinge- og Integrationsministeriet, at Exitcirklens ansøgning imødekommes.

1. juni

Siri modtager en mail om, at Støjberg vil forsøge at få annulleret puljen og overføre alle pengene til en anden pulje. Støjberg vurderer, at "målgruppen for puljen har været forkert", når der kun var en enkelt ansøger.

9. juni

Støjberg skriver til ordførerkredsen, at Exitcirklen "lever fagligt op" til puljens formål. Men at hun vurderer, at "den meget begrænsede interesse for puljen tyder på, at antallet af civilsamfundsaktører, der har mulighed for at bidrage til indsatsen mod æresrelaterede konflikter, endnu er for begrænset".

Derfor vil hun annullere puljen. Det kræver dog, at alle partier bag satspuljen bakker op, og det gør De Radikale, Alternativet og SF ikke. 

13. september 

Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) skriver en fælles mail til ordførerne fra de tre røde partier. 

Heri fremsætter de en række anklager mod kvinderne bag Exitcirklen - blandt andet beskyldes Sherin Khankan for at forsvare straf med piskeslag og sharialovgivning og Khaterah Parwani for at forsvare Hizb ut-Tahrir.

18. september

Exitcirklens ansøgning godkendes, da Støjberg konstaterer, at der ikke er opbakning til at droppe puljen.

29. september

I Berlingske beskyldes Khader, Knuth og Henriksen for på et usagligt grundlag at have orkestreret et forsøg på karaktermord på de to kvinder bag Exitcirklen for at fratage dem den statsstøtte, de var blevet tildelt.

23. oktober

Khaders udtalelser i sagen er ikke udtryk for De Konservatives synspunkt, skriver politisk ordfører og gruppeformand Mette Abildgaard på Twitter. Hun tilføjer, at hun ikke synes, det har bidraget til en god debat.

15. november

Khader erkender i et interview med Euroman, at mailen "ikke får topkarakter", og at den "fokuserede alt for meget på, hvad Khankan og Parwani har sagt tidligere". Han nægter dog fortsat at undskylde.

25. november

Khankans advokat udtaler, at han vil indsende en stævning mod de tre politikere for injurier.

2. december

Berlingske skriver om en privat besked fra Khader til Khankan 16. november, at han har et modelfoto af hende, som hun sendte til ham i 1999, og beder hende samtidig holde op med at lyve. 

Beskeden kan ifølge en juraprofessor på kant med straffeloven. Khader afviser, at beskeden indeholder en trussel. 

Kilde: Berlingske, DR og Ritzau.