Politiet i kæmpe aktion: 45 af verdens giftigste slanger beslaglagt

Flere politikredse har tirsdag formiddag deltaget i aktion mod ulovlige giftslanger

Denne Taipan-slange, som er fotograferet i Australien i 2009, vurderes til at være en af verdens giftigste slanger. Eksemplarer af den blev tirsdag beslaglagt i Danmark. Foto: AP
Denne Taipan-slange, som er fotograferet i Australien i 2009, vurderes til at være en af verdens giftigste slanger. Eksemplarer af den blev tirsdag beslaglagt i Danmark. Foto: AP

45 af verdens giftigste slanger er tirsdag formiddag blevet beslaglagt fra private adresser på Sjælland og Lolland.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

Der var tale om en koordineret aktion, hvor dyrlæger, slangekyndige og betjente fra tre politikredse deltog.

Slangerne befandt sig hos slange-entusiaster i Rødovre, Roskilde, Nakskov og Rødby.

Politikommissær Jeff Kongedam fra Københavns Vestegns Politi fortæller til Ekstra Bladet, at der under aktionen blev beslaglagt eksemplarer af en af verdens giftigste slanger - Taipanslangen.

Desuden blev der beslaglagt eksemplarer af Gabonslangen og klapperslangen.

Der er efter politiets opfattelse tale om en overtrædelse af Dyreværnslovens §10, der taler om forbud mod at holde dyr, der kan frembyde fare eller skabe frygt, eller som vanskeligt kan holdes i fangenskab på dyreværnsmæssigt forsvarlig måde.

- Vi har ikke noget imod giftige slanger, hvis ellers folk har kendskab til dem og har de nødvendige tilladelser til dem, siger Jeff Kongedam til Ekstra Bladet.

Politiet slog til fem steder nogenlunde samtidig i aktionen, der i alt tog fem timer. Foto: AP
Politiet slog til fem steder nogenlunde samtidig i aktionen, der i alt tog fem timer. Foto: AP
 

Det havde de pågældende personer ikke. De fire mænd står nu alle til en bødestraf, der efter omstændighederne kan løbe op i et femcifret beløb.

Taipanslangen

Et bid fra indlandstaipanen indeholder gift nok til at dræbe 100 mennesker, 250.000 mus eller to afrikanske elefanter.

Alligevel bider indlandstaipanen ofte op til syv gange, hvilket er meget unormalt for giftslanger.

Slangens våben er en kraftig nervegift (taipoxin), som forhindrer nerveimpulserne i at nå frem, så nerverne og dermed musklerne lammes. Det kan ramme hjertet og medføre hjertestop.

Kilde: Illustreret Videnskab

Det var efter tip, at politiet rykkede ud til i alt fem adresser. Der blev fundet fire slanger i Rødovre, 29 i Rødby, to i Nakskov og 10 i Roskilde. Desuden havde politiet fået tip om en adresse i Svinninge, hvor der til gengæld ikke blev fundet nogen ulovlige slanger.

De mange slanger vil nu forsøge at blive afsat til steder, hvor man har tilladelserne i orden. Typisk zoologiske haver. Lykkes det ikke, risikerer slangerne at blive aflivet, oplyser politiet.

Det er ikke politiets opfattelse - efter vurdering af dyrlæger - at nogen af de 45 slanger var misrøgtet på nogen måde.

Det var Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns Vestegns Politi, som deltog i aktionen.