Politiet klar til nye aktioner i 440 millioners svindelsag

18 personer er anholdt i sag om svindel for 440 millioner kroner. Politiet forventer flere anholdelser

Siden årsskiftet har politiets enhed Særlig Efterforskning Øst efterforsket sagen, der har fået operation 'Greed'. Det fortæller politiinspektør Flemming Madsen på dagen, hvor 11 sigtede i sagen blev fremstillet i grundlovsforhør mistænkt for at have været en del af svindlen for 440 millioner kroner.

- Der er ingen tegn på rocker-bande-relation, men der er tale om et organiseret kriminelt netværk, der har begået kriminaliteten via IT-svindel. Det har stået på i en årrække, og der er kontakter til andre lande, siger Flemming Madsen.

- Nogle af de anholdte er tidligere kendt af politiet, siger han.

I alt er 18 anholdt, men der er flere på vej.

- Vi forventer, at der kommer flere anholdelser og ransagninger, siger Flemming Madsen.

Svindlen for de 440 millioner kroner er ifølge anklageren blandt andet foregået gennem et rengøringsfirma, et fragtfirma og et rekrutteringsfirma.

Se også: Anklage: Rengøringsfirma involveret i svindel for 440 millioner

Det kom frem i Københavns byret onsdag, hvor 11 sigtede i alderen 24-60 år blev fremstillet i grundlovsforhør.

Alle blev anholdt mandag mellem klokken 10.43 og klokken 12.50, da politiet slog til mod 39 steder i Hovedstadsområdet, Lolland, Østjylland og i Tyskland.

I forbindelse med ransagningerne blev der beslaglagt indestående fra forskellig bankkonti til en værdi af cirka 11 millioner kroner, samt halvanden millioner kroner i kontanter. Desuden blev der beslaglagt otte luksusbiler og et stort antal kostbare smykker.

Ifølge Flemming Madsen fortsætter politiet med at forsøge at sikre værdierne. Blandt andet med hjælp fra SØIK - kendt som bagmandspolitiet.

- Fremadrettet fokuserer vi meget på at få udbyttet sikret, så lige nu er vi i gang med sporingsarbejdet, siger han.

Forsvarere forsinkede grundlovsforhør
Egentlig skulle grundlovsforhøret være startet 9.30, men fordi der var så mange fremstillede, var der forsinkelse på forsvarsadvokaterne. Og først 10.18 kom de sigtede ind i retslokale 23, der var tæt pakket med fremmødte fra pressen, pårørende og forsvarsadvokater, der febrilsk søgte efter deres klienter blandt de mange sigtede.

Retten blev ligefrem nødt til at hente flere stole og borde ind i lokalet for at få plads til alle. Og til middag var der stadig en af de sigtede, som ikke havde fået sig en forsvarsadvokat. Resten meddelte, at de nægter sig skyldige.

Højt humør og highfives
Flere af de sigtede var ellers i højt humør, da de kom ind i retssalen. En enkelt gik rundt og gav håndklap til de fremmødte, mens to af de sigtede lavede sjov med, hvorvidt der var fjernsyn i cellen.

Adskillige gange måtte politiet bede de sigtede stoppe med at tale sammen, og en enkelt gang måtte dommeren true med, at hvis flere talte samme, ville de ryge tilbage til fængslet.

Andre var klædt i mørkt med skjorte, sweater og gik stille ind i det tætpakkede retslokale. Ifølge politiet har flere af de sigtede pakstansk baggrund, og der var da også en urdu-tolk tilstede, ligesom der var en tolk tilstede for den ene, der taler lithaunsk.

Ud over svindel for de 440 millioner kroner, er der sigtelser for 62 og 498 millioner kroner.

Ifølge politiet er flere af pengene sendt via vekselbureauer og udenlandske konti til udlandet.

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen