Politiet lod kendt rovmorder gå: 12 brandstiftelser fulgte

Overbevisende beviser mod kærestepar tiltalt for serie-pyromani

Der skete skader for flere millioner kroner, da en række turistbusser blev sat i brand på Amager sidste sommer. Nu er et kærestepar tiltalt for at have raseret Amager med en lang række påsatte brande fra maj til august sidste år. Foto: Jesper Centervall
Der skete skader for flere millioner kroner, da en række turistbusser blev sat i brand på Amager sidste sommer. Nu er et kærestepar tiltalt for at have raseret Amager med en lang række påsatte brande fra maj til august sidste år. Foto: Jesper Centervall

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet):

I en sag om en 42-årig rovmorder og hans 38-årige kæreste, der lige nu er på anklagebænken for en lang række påsatte brande, havde politiet meget tidligt i forløbet mulighed for at slå ned på det formodede pyroman-par.

Det skete ikke imidlertid ikke, og i de følgende måneder fulgte 12 påsatte brande i Københavnsområdet, hvor de samlede skader løber op i næsten 10 millioner kroner.

Se også: Nu skal han for retten: Rovmorder tiltalt som serie-pyroman

Det er netop kommet frem i Københavns Byret, hvor anklager Jakob Buch-Jespen er i gang med at gennemgå det lange anklageskrift med i alt 15 forhold om brandstiftelse.

Brandstiftelserne er foregået i perioden 4. maj-28. august sidste sommer.

Klokkeklare beviser
Men allerede 18. maj 2014, hvor politiet om morgenen var blevet tilkaldt til en brændende bil på Prags Boulevard på Amager, blev det nu tiltalte kærestepar tilbageholdt - men løsladt igen efter at være blevet afhørt.

Der manglede ellers ikke beviser mod de to og en tredje person, der også befandt sig tæt på den påsatte brand.

På den 38-årige kvindes telefon var et billede af den brændende bil, en Seat Cordoba, der var taget før politiet ankom.

I nærheden af branden fandt politiet to henkastede plastikhandsker. En DNA-undersøgelse gav et klokkeklart match på kvinden.

Den 42-årige mand havde samme morgen købt en dunk benzin kontant.

Tidligere idømt 14 års fængsel
Det er uvist, hvorfor politiet ikke allerede efter denne episode rejste tiltale mod parret, men ifølge anklager Jakob Buch-Jepsen havde politiet kikkerten rettet mod de to i forbindelse med de følgende brande.

Flere af de ovennævnte beviser er også først tilvejebragt senere i forløbet. Ingen af de to var kendt som brandstiftere, men den 42-årige mand er tidligere idømt 14 års fængsel for et rovmord begået i 00'erne.

Den sidste brand blev påsat i slutningen af august, og i oktober blev manden anholdt.

Kort forinden, efter sagens alvorligste forhold - en stor busbrand, hvor i alt syv busser blev ødelagt med skader for otte millioner kroner til følge, var der iværksat aflytning af hans telefon, og politiet har i det hele taget indsamlet overbevisende beviser mod både manden og kvinden.

Satte ild til benzinstander
Heriblandt en opsigtsvækkende overvågningsvideo fra en Ingo-benzintank på Amager natten til 20. juli 2014.

Her ses en mand iført hættetrøje først betale ved en benzinstander på den mennesketomme tank.

Herefter pøser manden benzin ud over standeren, så benzinen spreder sig på jorden. Derefter trækket han sig langsomt tilbage og antænder benzinen, så en altopslugende brand spreder sig med lynets hast.

Også på den 42-årige mand er der fundet DNA-match fra effekter, blandt andet et cigaretskod, fundet tæt på en eller flere af de påsatte brande.

Manden kræves dømt til forvaring, mens den 38-årige kvinde alt afhængig af sagens udfald kan få en anden straf end fængsel, for eksempel anbringelse på et psykiatrisk center.

Der er foretaget mentalundersøgelse af kvinden, men resultatet foreligger endnu ikke.

Der er navneforbud i sagen.