Politiet spillede 14-årigt voldtægtsoffer på Facebook

Sådan fandt politiet frem til 49-årig forretningsmand, der nu er tiltalt for 25 pædofile forbrydelser

Politiet overtog en 14-årig piges profil på facebook for at finde frem til den 49-årige, der nu er tiltalt for voldtægt mod hende. (privatfoto)
Politiet overtog en 14-årig piges profil på facebook for at finde frem til den 49-årige, der nu er tiltalt for voldtægt mod hende. (privatfoto)

En pædofil voldtægtsforbryder slørede sine spor så godt, at Københavns politi gennem tre måneder forgæves forsøgte at identificere ham efter to voldtægter mod en 14-årig mentalt handicappet pige.

Gerningsmanden havde lokket den 14-årige, der er infantil autist, til at mødes med ham ved Østerbro Stadion via chat på nettet og sms-beskeder, hvorefter pigen, ifølge sin forklaring, blev voldtaget i hans bil med bind for øjnene.

Men manden havde brugt falske identiteter og anonyme taletidskort, så politiet besluttede sig for at overtage den 14-årige piges profil på Facebook i forsøget på igen at få kontakt med voldtægtsmanden.

Københavns politi startede en 'proaktiv efterforskning' i samarbejde med Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, hvor politifolk udgav sig for at være den 14-årige pige.

'Hun' fik derefter kontakt igen med den formodede voldtægtsmand, som det senere lykkedes at identificere efter observationer og telefonaflytninger.

Tiltalt for 25 pædofile forbrydelser
10 uger efter at den pro-aktive efterforskning blev startet, anholdt politiet en 49-årig forretningsmand, der nu er tiltalt for voldtægt mod den 14-årige pige og en lang række andre pædofile forbrydelser.

Ud af 25 forhold tilstod den 49-årige familiefar de 11, da retssagen mod ham startede tirsdag ved Københavns Byret. Han erkender, at han mødtes med den 14-årige to gange og at han havde oralsex med hende den ene gang, men benægter, at der var tale om voldtægt.

Hun ville selv have bind for øjnene, forklarede den 49-årige. Han havde haft 'vilde' fantasi-snakke om sex med den 14-årige, der også sendte ham nøgenfotos og videoer via webcam, forklarede han.

Se også: Pædofili-tiltalt: - Det var bare fantasier

- Det er meget sjældent, at vi bruger den slags efterforskning, hvor vi overtager en profil på nettet. Men det er en god metode til at finde frem til personer, som slører sig. Vi følger den 'tråd', hvor gerningsmanden er i dialog med den forurettede, siger vicepolitiinspektør Jens Møller, afdelingen for Personfarlig Kriminalitet.

Efterforskningsmetoden bliver godkendt og overvåget af politiets jurister, fordi overtagelsen af en profil på nettet kan nærme sig retsplejelovens regler om agent-virksomhed.

Derfor må politiet være meget varsom med ikke at provokere gerningsmanden til at begå noget kriminelt, men kun bruge metoden til at identificere ham.

 

Uskyldig blev anholdt
Under efterforskningen fandt politiet frem til en mand, der først blev mistænkt som voldtægtsmanden, og han blev anholdt og sigtet. Det viste sig dog, at han var helt uskyldig.

- Oplysningerne passede på ham, og han havde været i området, så vi var ret sikre på, at vi havde den rigtige mand. Så han blev anholdt. Men da han sad hos os, blev vi klar over, at han var uskyldig, og han blev løsladt efter få timer. Han var selvfølgelig chokeret, for det er ikke en 'sjov' sigtelse at få slynget ud - og han har selvfølgelig fået erstatning. Det er ikke noget, vi er stolte af, siger Jens Møller.

I Københavns Byret kom det frem, at det var den 14-årige piges mor, der 9. januar sidste år anmeldte, at hendes datter var blevet voldtaget af en ældre mand.

Men traditionel efterforskning af den 14-åriges kontakter med manden førte ikke til en identifikation af ham, fordi han slørede sine spor så grundigt. Først da politiet overtog den 14-åriges Facebook-profil lykkedes det at spore chatvennen, der stadig var aktiv.

Se også: Tiltale: Pressede 15 unge piger til sex

Efterforskningen viste, at den 49-årige forretningsmand under chat med den 14-årige brugte fem forskellige identiteter og anonyme taletidskort.

Han optrådte både som fotograf og direktør, og han chattede med den 14-årige om sex. Forretningsmanden hævder, at den 14-årige selv meget aktivt søgte efter sex, og at hun var mere moden end hans egen 18-årige datter.

Ifølge tiltalen mødtes den 49-årige med pigen to gange, den 24. november 2014 og den 15. december 2014, hvor han samlede hende op i sin BMW ved Østerbro Stadion.

Han var sikker på, at hun var meget ældre end 14, og da han fandt ud af hendes rigtige alder blev han 'utroligt ked af det'.

- Jeg syntes, det kunne være spændende at møde med en pige, som jeg havde chattet med i lang tid, forklarede den 49-årige. Han havde en 'halsedisse' med i bilen, som pigen fik for øjnene, men det var hendes eget ønske, hævder han.

Ifølge tiltalen endte det første møde med, at han misbrugte hendes seksuelt uden egentligt samleje, men ved det andet møde, hvor han kørte hende ud i en skov, voldtog han den 14-årige, lyder tiltalen. Hun fik bind for øjnene og besked på, at lægge sig ned i bilen under køreturen, så andre ikke kunne se hende.

Den 49-årige hævder, at der kun var tale om frivillig oralsex i bilen.

Løfter om penge og modelarbejde
Forretningsmanden er tiltalt for at have haft kontakt med 15 piger i alderen 13 til 16 år på nettet, som han 'groomede' på nettet med løfter om penge og modelarbejde.

Han forsøgte, ifølge tiltalen, at overtale pigerne til prostitution med rige kunder, som han kunne skaffe, og som var villige til at betale op til 30.000 kr. for deres spinkle kroppe.

Den 49-årige tiltalte hævder, at der kun var tale om fantasier og at han ikke havde til hensigt at mødes med pigerne for at få sex. - Det var bare chat. Jeg havde brug for at komme væk fra stress og problemer, sagde han i retten.

Han betragtede chatten med pigerne som et rollespil. Han blev ofte kontaktet af piger på nettet, som havde seksuelle fantasier om dominans og voldtægt, forklarede han.

Skærm

Hent flere
Hent flere