Politiet: Vidner truet til tavshed i 'Hvepsebo-sagen'

Mindst et vidne vil ikke komme til Danmark og vidne mod tiltalte bagmænd. Få seneste nyt i sagen her

Hør om sagen her

Retten i Hillerød, Ekstra Bladet

De formodede bagmænd til menneskehandel med fattige rumænere, der blev truet og udnyttet til at begå grov økonomisk kriminalitet i Danmark, forsøger at skræmme rumænerne fra at vidne i retten i Hillerød.

Det mener politiet, der har afdækket trusler mod fire af de 17 rumænere, der ifølge tiltalen blev rekrutteret til at begå bedragerier for 1,2 millioner kr., hvor udbyttet gik i bagmændenes lommer.

Sagen mod tre rumænske søskende, to brødre på 35 og 39 år og deres 27-årige søster er startet i dag, som den første af tre sager i 'Operation Hvepsebo'.

Tre kriminelle 'celler'
Politiet mener, at den rumænske organisation har opereret i tre 'celler', der samlet har begået økonomisk kriminalitet for 35-40 millioner kr. gennem udnyttede stråmænd, der blev lokket til Danmark med løfte om arbejde.

De tre søskende udgør, ifølge tiltalen, bagmændene i 'celle 3', mens en snes andre rumænere kommer for retten senere i 'celle 1' og 'celle 2'.

Under afhøringen af den første tiltalte, den 39-årige G, siger han, at han tjente penge på at samle skrot og sælge 'Hus Forbi' i Danmark. Han kunne godt lave 15.000 - 20.000 kr. om måneden. Nok til at hans familie har bygget et nyt hus i landsbyen Burca i Rumænien, hvor mange af de formodet menneskehandlede rumænere kommer fra.

Her slår politiet døren ind på en af de mange adresser, hvor rumænerne boede. 112 - 15. sep. 2015 - kl. 10:06 Tiltalt blev væk fra sag om menneskehandel

I retten kom det frem, at der er rejst nye tiltaler mod den 39-årige og hans 27-årige søster for at skræmme vidner til tavshed.

Den 27-årige kvinde, der blev væk fra retten i dag, fordi hun har meldt sig psykisk syg, truede en 52-årig rumæner, da hun i sommer var hjemme i landsbyen Burca, lyder tiltalen.

Den 52-årige er blandt de fattige rumænere, som blev rekrutteret og transporteret til Danmark for at begå organiserede bedragerier. Han blev truet af den 27-årige kvinde, så han har meddelt rumænsk politi, at han ikke kommer til Danmark for at vidne under retssagen.

Trusselsbrev fra fængslet
Da den 39-årige G sad i Vestre Fængsel lykkedes det ham den 28. august, at smugle et brev ud fra fængslet, hvor tre navngivne rumænske vidner blev truet til at holde sig væk fra retssagen i Danmark.

- I er ikke klar over det hul, I har gravet for jer selv.

- I må se godt på jeres kære og jeres landsby, før I tager afsted, fordi der vil gå lang tid før I ser dem igen. I kommer selv til at mærke, hvordan det er at leve i danske fængsler, truede G vidnerne, lyder tiltalen.

G er også tiltalt for trusler mod tre politifolk fra Task Force Indbrud, der har optrevlet 'Hvepsebo'-sagen:

Den 1. september truede G i arresten i Hillerød en betjent fra Task Force Indbrud:

- Straffen til dig vil komme senere - ikke nu, men senere.

Samtidigt slog han med flad hånd og håndkanten i luften mod betjenten.

To andre betjente blev truet i et brev, som G den 28. august sendte fra Vestre Fængsel til sin mor, og hvor han vidste politiet ville læse brevet, fordi han havde besøgs- og brevkontrol:

G skrev, at hans far tidligere var dømt for at slå en politimand ihjel, og at han ville lide samme skæbne som sin far.

Ifølge anklageskriftet i sagen har bagmændene brugt både vold og trusler til at få de rumænske stråmænd til at makke ret.

Retten i Hillerød behandler sagen over 24 dage frem til forventet dom 26. november.