Politiets mistanke: Drabsforsøg på betjent var terror

Anholdt 25-årig var måske inspireret af Islamisk Stat. Kilde oplyser, at han råbte 'Allahu Akbar', da han angreb betjenten

Drabsforsøget på betjenten skete i nat i Center Sandholm. (Video: Kenneth Meyer)

Den 25-årige palæstinenser, der i dag blev anholdt for drabsforsøg på en politiassistent i Sandholmlejren, var muligvis inspireret af Islamisk Stat og motivet til knivstikkeriet kan derfor være terror.

Det oplyser Nordsjællands politi her til aften.

- Der er fundet forskellige spor i efterforskningen som tyder på, at den anholdte 25-årige statsløse palæstinenser kan være radikaliseret og har sympati for Islamisk Stat, siger politiet.

Efterforskningen i sagen skal derfor afdække dette spor nærmere, siger politiet i en pressemeddelelse.

Ekstra Bladet erfarer, at den 25-årige råbte 'Allahu Akbar', da han angreb den 56-årige politimand, der arbejder i Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter. Det betyder 'Gud er stor'.

- Det kan jeg ikke kommentere. Der er detaljer i efterforskningen, vi ikke vil ind på. Men vi har fundet tegn på, at den anholdte er radikaliseret og har sympati for Islamisk Stat, siger chefpolitiinspektør Magnus Andresen, Nordsjællands politi til Ekstra Bladet.

Er måske psykisk ustabil
Politiet mener desuden, at den formodede gerningsmand kan være psykisk ustabil.

Den 25-årige har været kendt i asyl-systemet siden 2013, og han har haft ophold i Udrejsecenter Sjælsmark siden juli i år, hvor han venter på at blive sendt ud af landet.

Palæstinenseren fremstilles i morgen i retten i Helsingør med krav om varetægtsfængsling for drabsforsøg. Politiet vil kræve dørlukning, fordi det ikke kan udelukkes, at der er medgerningsmænd på fri fod.

- Vi arbejder ud fra den hypotese, at der er tale om en radikaliseret person og så skal vi naturligvis efterforske motivet og om andre personer har medvirket, siger Magnus Andresen.

Anholdt i Sjælsmark
Den 25-årige blev anholdt klokken 10.05 på sit værelse i Udrejsecenter Sjælsmark, hvor han bor. Politiet vil ikke oplyse, hvordan politiet fandt frem til ham. Hans værelse blev ransaget og det førte tilsyneladende til mistanken om radikalisering.

Politiinspektør Magnus Andresen vil ikke kommentere, om politiet fandt terror-propaganda og lignende på hans værelse, men siger:

-De spor vi har fundet, tyder på at han er radikaliseret og har sympati for Islamisk Stat.

Politiet ved nu, at gerningsmanden til knivstikkeriet ulovligt skaffede sig adgang til politiets bygning i Center Sandholm og tilsyneladende ventede på, at en politimand mødte på arbejde.

Den gjorde den 56-årige kort før klokken 03.30, hvor han skulle begynde dagens arbejde.

- Vi ved at gerningsmanden ulovligt har skaffet sig adgang til politiets bygning, siger chefpolitiinspektør Magnus Andresen. Han vil ikke oplyse, om gerningsmanden var brudt ind.

Den 56-årige betjent undrede sig over, at der var lys, og troede først det måske var rengøringen. Så blev han overfaldet bagfra og stukket en gang med kniv, og kom så i kamp med knivstikkeren og blev stukket endnu to gange. Betjenten blev ramt i skulderen, en arm og halsen.

Under kampen fik han tildelt knivstikkeren flere slag, og den 25-årige har formentlig pådraget sig skader, som han nu undersøges for på Retsmedicinsk Institut.

Tilsyneladende var den 56-årige ikke bevæbnet med sin tjenestepistol, fordi han netop var mødt på arbejde.

Efter terror-angrebet den 14. februar i København er der ellers givet en generel ordre om, at betjente altid skal være bevæbnet, når de er i tjeneste. Men når de møder på arbejde, skal de først hente pistolen, der er låst inde i et våbenskab.

Politiet holdt tidligere pressemøde om sitautionen