Politiets netdetektiver drukner i svindelsager: Nu slår de tilbage

I dag indvier politiet sit nyt center mod it-kriminalitet - men centeret har allerede kørt i en måned og fået mange sager ind

Svindel på nettet rammer mange danskere. Modelfoto: Jakob Jørgensen
Svindel på nettet rammer mange danskere. Modelfoto: Jakob Jørgensen

På Gammel Køge Landevej i København er 41 politifolk, 2 anklagere og 26 civilt ansatte samlet i et nyt center med det formål at jagte svindlere på nettet. Og anmeldelserne flyder ind i en lind strøm.

Siden centeret blev sat i drift i begyndelsen af december og frem til nytårsaften, modtog LCIK, som er centerets navn, 1451 anmeldelser om svindel og bedrag begået på internettet, oplyser Rigspolitiet.

I næsten to år brugte det unge par DBA.dk som jagtmark for det svindelnummer, der kostede 143 ofre tusindvis af kroner. PR-foto 112 Politiet: Ungt par narrede formue ud af 143 netbrugere på DBA.dk

Sammenkæder sager
Formålet med centeret er at styrke indsatsen mod netsvindel, og idéen er, at centeret lettere kan kæde sager fra hele landet sammen, end det ville være sket, hvis de 12 politikredse hver for sig skulle håndtere sagerne.

- Vi har senest set et eksempel på 49 borgere, som alle havde handlet på samme danske webshop uden at modtage de bestilte varer, fortæller vicepolitiinspektør Trine Møller, som er leder af LCIK, i en pressemeddelelse.

- Vi sammenkædede sagerne og fik hurtigt skabt et overblik. Fordi borgerne var fra ni forskellige politikredse, kunne det – før oprettelsen af LCIK - ellers have taget længere tid, før sagerne blev koblet sammen, og der kunne gribes ind over for gerningsmanden, siger hun.

Teknologi Skræm netsvindlerne væk med dette MobilePay-trick

Snyder på nettet
Opgørelsen over de første anmeldelser viser, at knap halvdelen handler om handel på nettet, mens en sjettedel handler om misbrug af kreditkortoplysninger.

Centeret bliver officielt indviet tirsdag eftermiddag. Her deltager både justitsminister Søren Pape Poulsen (K), rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og politidirektør Anne Tønnes.

Sidstnævnte er øverste chef i Københavns Politi, hvor Landsdækkende Center for it-relateret økonomisk kriminalitet - det er det, som bliver til forkortelsen LCIK - administrativt er forankret.

Men centeret kommer til at betjene samtlige 12 politikredse i landet.

Borgerne får mulighed for at anmelde netsvindel via politiets hjemmeside. Anmeldelserne indgår så til LCIK. Skulle politikredsene modtage anmeldelser, skal de sendes til LCIK.

Fremover skal centeret nemlig stå for den indledende sagsbehandling og efterforskning i alle sager om it-relateret økonomisk kriminalitet.

Det anmelder danskerne

Sådan har de første næsten 1500 anmeldelser til centeret handlet om:

Samhandel: 47 procent

Misbrug af kortoplysninger: 17 procent

Kreditbedrageri: 8 procent

Kontaktbedrageri mod private: 7 procent

Misbrug af adgang til netbank m.m.: 4 procent

Kontaktbedrageri mod virksomheder: 2 procent

Fuphjemmeside: 0,3 procent

Ransomware: 0,6 procent

Andet: 14 procent

- 93 procent af anmeldelserne er modtaget via den nye digitale selvbetjeningsløsning.

- 4 procent af anmeldelserne er modtaget skriftligt, 2 procent er modtaget telefonisk og 1 procent af anmeldelserne er modtaget ved personlig henvendelse.

- Blandt anmelderne er 88 procent borgere, og 12 procent er virksomheder.

Kilde: Rigspolitiet

Teknologi Udspekuleret trick hærger Facebook: Sådan sletter svindlerne deres spor