Politiets overvågningsudstyr smadret af ukendte gerningsmænd

Et af Rigspolitiets ANPG-kameraer er nu ude af drift, efter ukendte gerningsmænd natten til tirsdag satte ild til det

Det er denne type kamera, politiet bruger til at blitze nummerplader. Et ukendt antal er monteret på motorvejsbroer, mens andre er monteret på politiets biler.  Foto: Linda Johansen
Det er denne type kamera, politiet bruger til at blitze nummerplader. Et ukendt antal er monteret på motorvejsbroer, mens andre er monteret på politiets biler. Foto: Linda Johansen

Lidt julefred er tydeligvis for meget at bede om, hvis man er et at Rigspolitiets ANPG-kameraer. Det måtte et af de fastmonterede kameraer, der blitzer og gemmer bilister på motorvejenes nummerplader, sande natten til tirsdag. Her blev et overvågningskamera på Amagermotorvejen nemlig udsat for hærværk, fortæller Lars Vestervig.

- Der er nogle, der har smidt noget brandbart materiale under anlægget, og det har de så sat ild til. Derfor er den nu ude af drift, lyder det fra den centrale vagtleder ved Københavns Politi til Ekstra Bladet.

Han uddyber, at politiet i øjeblikket er i færd med at undersøge, hvem der står bag ødelæggelserne på nummerpladescanneren.

Sådan gemmes din nummerplade

Både det mobile og stationære system optager via et kamera nummerpladen og bilen, når den passerer. Og automatisk tjekkes alle i et register over fx biler, der ikke er betalt forsikring på. Eller biler med forbindelse til eftersøgte kriminelle.

Selv hvis du ikke er mistænkt for noget kriminelt, gemmes billeder af din bil og nummerplade - sammen med tid og placering af kameraet - i en stor database.

Der går fra nogle timer, men typisk et døgn og op til en måned, før selv data om uskyldige slettes - i nogle tilfælde gemmes data i flere år.

Alle data, der er hentet fra faste placeringer, gemmes i 30 dage - uanset om bilisten har gjort noget ulovligt eller mistænkt for det.

Politiet kan bruge data i deres efterforskning, ligesom de kan dele informationerne med andre danske myndigheder eller udenlandsk politi og efterretningstjenester.

Der skal ikke en dommerkendelse til for at bruge eller dele data.

Som borger kan du ikke få indsigt i, hvilke data politiet har gemt om dig - eller hvem de har delt dem med.

Kilde: Bekendtgørelse om systemet

Hvorfor ANPG-kameraet på Amagermotorvejen natten til tirsdag måtte lade livet, vil Lars Vestervig ikke kommentere, men Ekstra Bladet har tidligere berettet om, hvordan unge aktivister mod masseovervågning, betragter det som en del af en frihedskamp at ødelægge politiets overvågningsudstyr.

Artiklen fortsætter under kortet...


Herover er et kort over steder, hvor politiet stationært overvåger danske bilister døgnet rundt - kortet opdateres automatisk, når der meldes nye scannere ind. (Kilde: Anpg.dk)

Ligeledes har en anden aktivist, der heller ikke bryder sig om politiets overvågning af motorvejsbilister, udarbejdet et kort (ovenfor, red), hvor nysgerrige danskere kan gå ind og se, konkret hvor Rigspolitiet har valgt at sætte deres scannere op. Scannere, som politiet bruger til blandt andet at snuppe bilister uden ansvarsforsikring, bilister, der ikke opfylder reglerne om lovpligtigt syn og bilister, der af den ene eller anden årsag er efterlyst.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen