Politiforbundets formand: Betænkeligt når eks-strømer jagter forbrydere

- Hvorfor opklarede han ikke disse forbrydelser, mens han var ansat i politiet?, spørger Claus Oxfeldt

Formand for politiforbundet Claus Oxfeldt, finder det dybt betænkeligt, at en tidligere politimand nu jager forbrydere på Tv-station. - Hver ting til sin tid, siger han. Foto: Jakob Boserup
Formand for politiforbundet Claus Oxfeldt, finder det dybt betænkeligt, at en tidligere politimand nu jager forbrydere på Tv-station. - Hver ting til sin tid, siger han. Foto: Jakob Boserup

- Det er dybt betænkeligt, når en tidligere politimand med 12 års erfaring fra politiet nu skal jagte forbrydere på TV og ud og lege politimand i hele verden. Hver ting til sin tid.

Det siger forbundsformand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt på baggrund af Kanal 5's nye store tv-satsning, der har premiere senere på året.

Her vil en tidligere politimand, Kristian Bech, 39, der har været ansat 12 år ved politiet sammen med et tv-hold efterspore eftersøgte forbrydere, der står på Interpols liste.

Kanal 5 er allerede begyndt at lancere programmet, der kommer til at hedde ' Eftersøgt - med Kristian Bech'.

Kristian Bech er TV-vært hos Nordisk film, der producerer programmerne for Kanal 5.

En trailer på Kanal 5's hjemmeside viser allerede nu, hvordan Kristian Bech og Kanal 5 finder en eftersøgt forbryder i Flensborg. Der er tale om tyskeren Kai Habermann, der i en årrække har boet i Danmark og i 2011 fik en dom på fire måneders fængsel for blufærdighedskrænkelse. Siden flyttede han til Flensborg, og har aldrig afsonet dommen, hvorfor dansk politi forgæves har eftersøgt ham gennem Interpol.

Kai Habermann har de seneste år været efterlyst via Interpol, men han er ikke blevet pågrebet. Nu har et dansk tv-program fundet frem til ham. (Foto: Interpol) TV - 10. jul. 2015 - kl. 06:31 Efterlyst af Interpol: Fundet af tv-vært i Flensborg

Lige på kanten
Iført rød jakke, der skal ligne en postuniform og en pakke under armen, ringer Kristian Bech på døren hos Kai Habermann, der dog hurtigt får smækket døren i igen. Så hurtigt at Kanal 5's fotograf ikke når at få 'fanget' Habermann på kameraet.

Kanal 5 skriver selv i en pressemeddelelse, at de til efteråret lancerer et nyt dybdeborende krimi-program.

Formand for politiforbundet, Claus Oxfeldt:

- Det er med mine øjne lige på kanten. Juridisk kan man nok ikke komme efter Kristian Bech. Men det er ganske betænkeligt, at en tidligere politimand tager ud på egen hånd og opsøger og konfronterer eftersøgte forbrydere. Han har selvfølgelig noget erfaring fra politiet, men han er på herrens mark, hvis der skulle opstå en farlig situation.

- Han har hverken våben eller radiohjælp eller andre kollegaer, der kan komme og hjælpe ham, hvis der opstår en farlig situation, hvad der meget vel kan. Det er ikke særligt klogt, siger politiforbundets formand Claus Oxfeldt.

-  Hver ting til sin tid. Man nærmer sig efterforskning. Og det nærmer sig noget politimæssigt. Det skal man ikke rode sig ud i, når man har været i politiet og vælger at søge ud. Så må man lade politiet lave det efterforskning, der nu engang skal laves, siger Claus Oxfeldt.

Kai Habermann har de seneste år været efterlyst via Interpol, men han er ikke blevet pågrebet. Nu har et dansk tv-program fundet frem til ham. (Foto: Interpol) TV - 10. jul. 2015 - kl. 18:59 Tv-hold fandt eftersøgt: Interpol kunne fungere bedre

Voldsmænd, narkoforbrydere og drabsmænd
Ifølge Kanal 5' pressemeddelelse rejser Kristian Bech ud i verden for at opspore nogle af de 47 danskere, der er på Interpols liste over eftersøgte. Den tæller både voldsmænd, narkoforbrydere og drabsmænd.

- Og målet er klart: Kristian Bech vil gøre dét, ingen politimyndighed i hele verden har formået, oplyser Kanal 5.

- Kristian Bech vil finde de eftersøgte og opfordre dem til at tage tilbage til Danmark og stå til ansvar, hedder det i pressemeddelelsen.

Kristian Bech siger til Claus Oxfeldts kritik:

- Jeg er på ingen måde ude og lave politiarbejde. Hele den efterforskning, der er lavet til programmet, er lavet af den journalistiske redaktion, som har fundet de eftersøgte personer. Jeg har givet mine vurderinger, når de er komme med nogle ting. Men det er ikke mig, der har lavet efterforksningen. Jeg har selvfølgelig trukket på min erfaring, men det er ren journalistisk efterforskning, og jeg har ikke leget politimand i 'privaten', siger han.

- Og jeg er ikke ude på at finde de her mennesker med henblik på at anholde dem. Det er jeg ikke i stand til. Jeg er jo ikke i politiet mere. Jeg er ude på at få en forklaring fra dem, om hvorfor de er stukket af. Om hvornår de kommer tilbage, og hvornår de har de tænkt sig at tage deres straf. Og hvordan det er at leve på flugt som eftersøgt, siger Kristian Bech, som bla. har været efterforsker ved Midt-og Vestsjællands Politi, indtil for godt fem år siden og senest har arbejdet i en overvågningsgruppe ved Københavns Vestegns Politi.

- Det er min politibaggrund, der giver min rolle som vært noget substans.

- Claus Oxfeldt kritiserer også, at du kan komme i situationer, der er farlige, fordi du ikke har våben, radiokontakt og ikke kan få hjælp fra kolleger? Har du under optagelserne været i situationer, der kunne være farlige?

- Det synes jeg ikke. Det kan godt være, at nogen mennesker synes det. Det er klart, at jeg bruger min erfaring til at vurdere situationerne. Og det er rigtigt, at jeg ikke har våben med. Men det er klart, at vi ikke går ud og forsøger at finde nogle personer, hvor vi vurderer, at det kan være farligt for mig eller andre. Jeg har familie. Og jeg har ikke lyst til at lave noget, er bringer hverken mig selv eller andre i fare, siger Kristian Bech.

Hvorfor vente
Formand for politiforbundet Claus Oxfeldt:

- Når man er i politiet, må man lave politiarbejde. Når man ikke er i politiet mere, må man lade dem, der er i politiet lave politiarbejde. Man kan også spørge sig selv, hvorfor denne Kristian Bech, som jeg ikke kender,  kke fandt disse mennesker, da han var ansat i politiet? Hvis han har nogle veje til at fange disse hardcore kriminelle, hvorfor benyttede han sig så ikke af det, da han var i politiet ? Det kan man måske tænke lidt over, siger Claus Oxfeldt.

- Når jeg finde disse efterlyste personer så er det på baggrund af den journalistiske efterforskning.  Og vi fortæller heller ikke politiet, hvor de eftersøgte, som vi har fundet, opholder sig. For så ved vi jo godt, at vi  ikke kommer til at snakke med nogen, hvis der f.eks. skal laves en sæson to, siger Kristian Bech, der understreger, at der ikke er tale om en kritik af politiet.

- Jeg har været meget glad for at arbejde i politiet, siger han.

1 af 2 Kristian Bech' Eftersøgt med Kristian Bech' der skal sendes på Kanal 5
2 af 2 Formand for politiforbundet Claus Oxfeldt, finder det dybt betænkeligt, at en tidligere politimand nu jager forbrydere på Tv-station. - Hver ting til sin tid, siger han. Foto: Jakob Boserup

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen