Politimand: - Jeg var nødt til at skyde mod flugtbil

Nordjysk juledrama i retten - urobetjent affyrede seks skud og ramte indbrudstyv med to af skuddene

Den ene af flugtbilerne, en sølvgrå Mercedes, som blev stoppet af politiet. Foto: Jan Pedersen
Den ene af flugtbilerne, en sølvgrå Mercedes, som blev stoppet af politiet. Foto: Jan Pedersen

Seks skud affyret i fuldt løb i buldrende rmørke en våd og blæsende decembernat i 2016 kan blive skæbnesvangre for en 33-årig politimand ved Nordjyllands Politi. Han er tiltalt ved retten i Aalborg for at have voldt unødig fare for andre personer.

Hvis retten kender ham skyldig, risikerer han fyring.

Politimandens advokat, Torben Koch, kræver frifindelse.

- Min klient handlede handlede både i nødværge og i overensstemmelse med sine beføjelser som politimand, siger han.

Standset på mørk vej
To af skuddene ramte en nu 26-årig mand, der sammen med to makkere og i to biler var på flugt fra et pengeskabskup kl. tre om natten i nærheden af Løgstør.

Mens flere politibiler med fuld udrykning kørte rundt i nærheden af Aars på jagt efter de to flugtbiler, en VW Touran og en Mercedes, blev Mercedesen pludselig lokaliseret i nærheden af motorvej E45. Kort efter havde den to politibiler efter sig.

En civil VW Passat kørte om foran for at lave en sandwich på flugtbilen. Den 26-årige fører sprang ud af bilen og løb afsted langs vejen.

Det samme gjorde den 33-årige urobetjent. I det samme kom den anden flugtbil til stede og forsøgte at samle den flygtende tyv op via en åben bagdør.

De seks skud blev afskudt med betjentens tjenestepistol mage til denne ni millimeter Heckler & Kock, som er politiets standardvåben. (Politifoto)
De seks skud blev afskudt med betjentens tjenestepistol mage til denne ni millimeter Heckler & Kock, som er politiets standardvåben. (Politifoto)
 

- Tæt på at køre mig ned
I følge politimandens forklaring var Touran'en tæt på at køre ham ned.

- Jeg var nødt til at standse den med skud i bagdækket. Ellers havde mine kolleger været i fare, sagde han i dag i retten.

De seks skud blev affyret ad to omgange, mens den 33-årige betjent i fuldt løb holdt pistolen i strakte arme foran sig. Da den løbende tyv pludselig ændrede kurs og kom tæt på skudvinklen, råbte betjenten efter eget udsagn: - Jeg skyder, jeg skyder, jeg skyder.

- Det var for ikke at ramme ham, sagde han.

Men den forklaring skød den 26-årige ned, da han i dag vidnede.

- Politimanden råbte helt klart: - Stop eller jeg skyder.

- Han var ikke i fare for at blive kørt ned, for bilen kørte jo foran ham, sagde han.

Flugtbil standset af sømmåtte
Tyven blev ramt af to skud, et i låret og et i venstre side af ryggen, men det lykkedes ham at springe ind i Touran'en. Bilen blev også ramt af skuddene, men den blev først stoppet efter godt en kilometer af en af politiets sømmåtter.

Det lykkedes politiets teknikere at finde samtlige seks projektiler. Det ene blev opereret ud af den skudramte tyvs ene lår.

Sagen har været efterforsket af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som brugte 14 måneder på efterforskningen. Efter yderligere et halvt år blev der i august i år rejst tiltale mod den 33-årige politimand, som i dag er beskæftiget i Nordjyllands Politis vagtcentral.

Vidne udeblev - skal anholdes

Skudofferets bror, som deltog i pengeskabskuppet, befandt sig i Touran'en. Han skulle have vidnet i dag, men sendte i 11. time afbud via sin advokat. Det skete i form af en mail, der dog ikke nævnte noget om årsagen til udeblivelsen.

- Så er der vist ikke andet at gøre end at bede politiet om at anholde ham, konstaterede anklager Christina Schou. Da vidnet er bosat i København, kan han tidligst deltage i onsdagens retsmøde.
Med kindkys og knus modtog den skudramte tyvs bistandsadvokat sin klient, da han ankom med en eskorte af to medarbejdere fra Kriminalforsorgen. Advokaten har på den 26-åriges vegne rejst krav på 25.000 kroner for tort, svie og smerte.

Retten i Aalborg har sat tre dage af til sagen. Der er dom på torsdag.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere