Politimand tiltalt: Affyrede seks skud og ramte ung mand

Skudafgivelsen skete i forbindelse med en eftersættelse af tre unge mistænkt for indbrud

En politimand er tiltalt for at have skudt og ramt en mand med skud i forbindelse med en eftersættelse.
En politimand er tiltalt for at have skudt og ramt en mand med skud i forbindelse med en eftersættelse.

Julefreden blev brudt, da en nu 26-årig mand blev skudt af politiet på Roldvej ved Aars i Nordjylland 26. december klokken 3.20 forrige år.

Nu er en 33-årig politimand tiltalt for i tjenesten at have affyret seks skud med sin tjenestepistol mod en VW Touran varebil, hvor der sad to personer, mens en tredje befandt sig umiddelbart uden for varebilens højre side eller i varerummet.

Han blev ifølge anklageskriftet ramt af 'mindst et skud i venstre flanke og muligt op til tre skud eller følger heraf'. Han slap dog med livet i behold og er indkaldt som vidne i sagen.

Politimanden er tiltalt for at have voldt nærliggende fare for de tre personers liv og førlighed ved skudafgivelsen. Det fremgår af anklageskriftet, at alle seks skud ramte varebilens bagende og højre bagerste side, hvoraf tre skud gik gennem bagenden og ind i bilen.

Sagen kører over tre dage fra 11.-13. december i Retten i Aalborg, hvor specialanklager Christina Schou møder for Statsadvokaten i Viborg.

Stjålet pengeskab
Hun fortæller kort om optakten til skudepisoden.

- Det sker i forbindelse med en eftersættelse af tre personer, som var mistænkt for et indbrud i en dagligvarebutik, hvor de havde stjålet et pengeskab og kørt afsted i to biler, hvor der er politipatruljer efter dem, siger hun og fortsætter:

- Der er en af dem, der kører alene i en bil, som vil over i den anden bil og det er under den episode, at politiet affyrer skud.

- Kan du sige, om bilerne var i bevægelse, da skuddene blev afgivet?

- Nej, det er sådan noget, vi skal have frem under bevisførelsen.

Det er Den uafhængige politiklagemyndighed, der har efterforsket sagen, som det er praksis, når politifolk afgiver skud efter bestemmelsen om 'udrykningssager'.

Der er indkaldt i alt seks vidner i sagen. De tre personer, som politiet eftersatte, samt tre politifolk.

Politimandens forsvarer, Torben Koch, oplyser, at hans klient nægter sig skyldig i overtrædelse af straffeloven.

- Der er ikke noget med, at han bestrider, at han har afgivet de skud. Det er en skønsmæssig vurdering af, hvorvidt de skud har været berettiget i henhold til politiloven eller ej. Så det er mere en retlig vurdering end en faktuel vurdering af, hvad der rent faktisk sker, siger advokaten, der er forsvarer for stort set samtlige polititjenestemænd, der har været tiltalt i skudsager.

Politiklagemyndigheden er uafhængig af både politi og anklagemyndighed og efterforsker blandt andet strafbare forhold begået af politipersonale i tjenesten og sager hvor personer er afgået ved døden eller er kommet alvorligt til skade som følge af politiets indgriben eller i politiets varetægt.

Pt. efterforsker de blandt andet sagen, hvor en knivbevæbnet mand blev skudt af politiet i Brabrand i Aarhus.

Se optagelser fra episoden her:

- Læg dig ned, læg dig ned! Videoen her viser, hvordan en kvindelig og en mandlig betjent i forbindelse med skudepisoden - uden held - forsøger at få manden til at falde til ro og blive liggende på jorden. (Privatoptagelser)

Ligeledes efterforsker de en sag, hvor en 18-årig mand døde i poltiets varetægt. Den unge mand blev anholdt 10. november kørt før klokken 06.30 på Enghavevej ved Sønder Boulevard i København, efter at han ifølge vidner gik amok og først overfaldt en mand ved et busstoppested og dernæst forsøgte at kapre bilen fra en kvindelig bilist.

Under to timer senere blev han fundet livløs i politiets arrest.

Se optagelser af anholdelsen her:

En 18-årig mand døde i politiets varetægt efter denne anholdelse. Privatoptagelser.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere