Professor: Internationale regler kan forhindre Levakovic-udvisning

Det er langt fra sikkert, at Gimi Levakovic bliver smidt ud af landet, lyder det fra profileret professor

Levakovics forsvarsadvokat, Bjørn Elmquist, fortræller her om sin klients reaktion på nyheden

Tidligere i dag afgjorde Rigsadvokaten, at man vil forsøge at afprøve sagen mod sigøjnerbossen ved Højesteret. Dermed forsøger man at få omstødt afgørelsen om, at Gimi Levakovic undgår at blive smidt ud af landet.

Men selvom Rigsadvokaten nu anker sagen, er det langt fra sikkert, at gangsteren bliver smidt ud.

Danmark har nemlig forpligtet sig til en række internationale konventioner, der kan holde hånden over Gimi Levakovic.

Det forklarer juraprofessor Eva Smith til Ekstra Bladet.

- Den Europæiske Menneskerettighedskonvention siger, at man har pligt til at respektere folks privat- og familieliv. Derfor foretager man hver gang en afvejning af om landets lyst til at komme af med manden skal veje tungere end hensynet til familien. Såvidt vides, er Levakovic eneforsøger til sine børn og derfor kan menneskerettighedskonventionen muligvis holde ham i Danmark, vurderer Eva Smith.

Ikke grov nok kriminalitet
De tidligere sager, hvor personer er blevet udvist trods denne bestemmelse, har været sager om meget alvorlig kriminalitet.

Den kategori mener Eva Smith ikke, Gimi Levakovics kriminalitet hører ind under.

- De sager, hvor menneskeretsdomstolen har anerkendt, at der var mulighed for at smide folk ud, drejer sig om alvorlige forbrydelser som grov vold, drab, narko og anden grov kriminalitet.

- Det er ikke sagen her. Levakovic har ikke begået voldsom kriminalitet, men han har begået meget kriminalitet. Han har stort set ikke lavet andet siden han blev 18. En sådan sag, mener jeg ikke, vi har set før og dermed kan vurderes af være principiel, forklarer Eva Smith.

Højesteret ikke sikkert
Før sagen ender i Højesteret er Rigsadvokaten afhængig af, at Processbevillingsnævnet godkender, at sagen kan prøves ved landets højeste indstans.

Dermed kan sagen stoppe før den overhovedet er begyndt.

- Rigsadvokaten skal nu komme med sine argumenter, også skal Procesbevillingsnævnet vurderer dem og træffe afgørelse. Enten skal sagen være principiel eller også skal der være en særlig grund til at prøve den igen. Det kan være, at Landsretten afgjorde sagen til Levakovics fordel med dommerstemmerne 3-3, og at Byretten faktisk mente, han burde være udvist, siger Eva Smith.

Våbenbesiddelse og dødstrusler
Gimi Levakovic blev tilbage i august dømt for dødstrusler og våbenbesiddelse i retten i Næstved.

Episoden med våbenbesiddelse og truslerne fandt sted ved en sammenkomst i Korsør hos en anden romafamilie.

Her havde Gimi Levakovic ifølge anklagemyndigheden medbragt en skarpladt pistol, der var gemt i noget tøj i en håndtaske. Undervejs i grillfesten blev han voldsomt beruset og truede flere af de tilstedeværende med, at han ville skyde dem.

Inden da var pistolen dog blevet gemt for ham på et aflåst værelse, men flere af de tilstedeværende flygtede skrækslagne, da han kom med truslerne.

Siden sigøjnerbossen var 18 år gammel, er han dømt 26 gange for alt fra tricktyverier mod ældre til afpresning og trusler.