Professor: Rumænsk politi kunne tiltales for kup i Danmark

Chauffør udførte to store tyverier af entreprenørmaskiner i Jylland på anmodning fra det rumænske politi

Den forkerte kom på anklagebænken i sagen om to store tyverier af entreprenørmaskiner i Jylland.

Principielt kunne rumænsk politi lige så godt have været tiltalt.

Det mener professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard i en kommentar til en særpræget straffesag.

Da en rumænsk mand stjal maskiner først fra Scantruck i Skive og derefter fra Nicolaisen & Larsen i Ulfborg, var det ikke hans egen idé. Rumænsk politi havde anmodet ham om at begå kriminaliteten.

Dermed blev han agent, men aktionen skete helt uden de danske myndigheders viden eller accept.

Anklagemyndigheden besluttede at tiltale ham for begge kup. Men såvel byretten i Holstebro som Vestre Landsret har frifundet ham. Han var i god tro, mener domstolene.

- Efter det foreliggende har både byretten og landsrettens flertal jo lagt til grund, at den frikendte rumæner opfattede situationen på den måde, at der blot var tale om et fingeret tyveri, som blev udført med myndighedernes fulde godkendelse og samtykke, fastslår Jørn Vestergaard.

I det lys har manden således ikke forsæt til at begå noget strafbart.

- Men det er jo grænseløst pinligt for det rumænske politi, at man kan finde på den slags helt uden om de danske myndigheder, mener professoren.

- Principielt set havde det været mere korrekt at rejse tiltale mod den eller de ansvarlige inden for det rumænske politi, som jo efter alt at dømme har det egentlige ansvar for at tilskynde til strafbare forhold her i landet, siger Jørn Vestergaard.

I Vestre Landsret stemte én af de seks dommere derimod for at dømme chaufføren. At han var agent for rumænsk politi kan ikke føre til straffrihed efter dansk ret, mener denne dommer.

Formanden for Advokatrådets strafferetsudvalg erklærer sig enig med den enlige dommer. Advokat Sysette Vinding Kruse håber, at der er tale om en enlig svale.

- Hvis agenter fra andre lande skal operere på dansk jord, skal der være en aftale med dansk politi om det, fastslår hun.

Rigspolitiet har ikke ønsket at oplyse, hvad sagen har ført til. Man nøjes med at oplyse, at dansk politi har haft en dialog med de rumænske kolleger.

Tre maskiner fra kuppet i Skive er forsvundet. Chaufføren har fortalt, at han kørte maskinerne til den rumænske grænse, hvor serienumrene blev fjernet.

Derimod er seks teleskoplæssere fra tyveriet i Ulfborg bragt tilbage igen. Chaufføren og en kollega, der ikke stod i ledtog med det rumænske politi, blev anholdt med tyvekosterne på en rasteplads mellem Bremen og Hamburg.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere