Psykiatri-direktør efter selvmord: Personalet er dybt berørt

Manden, der torsdag fik en behandlingsdom for drab, begik tre timer efter selvmord, mens han var i myndighedernes varetægt

Politiet på stedet efter drabet i baggården i Odense i sommer. (Video: Ole Frederiksen)

Omkring tre timer efter en 48-årig mand onsdag blev idømt en behandlingsdom på ubestemt tid for at have dræbt 24-årige Mette Marie Tang i en gård i juli sidste år, begik han selvmord, mens han var i psykiatriens varetægt i Middelfart.

Det bekræfter lægefaglig direktør i psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert, over for Ekstra Bladet.

- Hvordan kan en mand få adgang til at tage sit eget liv, mens han er i jeres varetægt?

- Det er noget, vi er i gang med at undersøge nærmere, siger Anders Meinert.

- På hvilken måde?

- De gange hvor en patient dør uventet under indlæggelse, så er det altid noget, der bliver undersøgt nærmere med en kerneårsagsanalyse.

- Og hvad består sådan en analyse af?

- Den består af en gennemgang af alle de hændelser og observationer, der har været i forløbet frem til et dødsfald eller en anden utilsigtet hændelse, som vi taler om i sundhedsvæsnet.

- Ja, for man tænker jo, at når man er i myndighedernes varetægt, så burde det jo ikke kunne ske?

- Nej, og vi har et topprofessionelt personale, som er uddannet i at forebygge både, at man kommer til skade og gør skade på andre. De er også trænede i risikovurdering. Derfor berør det altid personalet dybt, når der er nogen, som alligevel dør uventet.

Få seneste opdatering her (Foto: EB TV)

- I nogle tilfælde fjerner man objekter omkring patienter - for eksempel snørrebånd -, som muligvis ville kunne bruges til selvskade. Er det også en procedure, man bruger hos jer?

- Vores patienter bliver behandlet efter konkrete risikovurdereinger, så det er altid et spørgsmål om, hvordan personalet har vurderet den enkelte patient.

- Så er det vel sådan en risikovurdering, som skal evalueres nu?

- Det er klart, at alle de procedurer, som foregår frem til sådan en alvorlig hændelse, de bliver endevendt, afslutter lægefaglig direktør i psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert.

Angrede i retten
Allerede under grundlovsforhøret i juli sidste år forklarede den 48-årige mand, at han var frygtelig ked af, hvad han havde gjort.

- Det er forfærdeligt, hvad jeg har gjort. Jeg har ikke tidligere tænkt på, at slå nogen ihjel. Det er en reaktion på, hvordan jeg har haft det, sagde han dengang i retten i Odense.

Den 48-årige har været under behandling for en paranoid psykose siden 2003, hvor han fik diagnosen. Han har undervist de sidste tre et halvt år på fuld tid på Nordfyns Gymnasium, hvor han har passet sin medicin og været symptomfri. Han tog også sin medicin på drabsdagen, forklarede han dengang.

Han var tilknyttet distrikspsykiatrien, som han talte med hver fjerde måned. Da han fik det dårligere, blev samtalerne hyppigere. Han var senest hos distriktspsykiatrien den 9. juni.

En sygemeldt gymnasielærer, der bor i samme ejendom som den 24-årige kvinde, følte sig chikaneret af alt og alle. Han skar halsen over på hende. (Foto: Ole Frederiksen) 112 - 24. jun. 2015 - kl. 14:28 Gymnasielærer: - Drabet gav mig ro

Udvalgt helt tilfældigt
Mette Marie Tang og den 48-årige kendte ikke hinanden op til drabet. De boede i lejligheder op til den samme baggård, og det var fra lejligheden, at den 48-årige første gang så offeret. Hun var tilfældigt udvalgt.

- Da jeg kigger ned, og hun kigger op, så er jeg helt sikker på, at hun er med i den chikane. Det kan jeg jo se bagefter, at det var hun sandsynligvis ikke, forklarede den drabstiltalte.

- Men på daværende tidspunkt var jeg helt sikker på, at hun var med i noget. Der var ikke nogen tvivl om, hvad jeg skulle gøre, forklare den 48-årige til retten i går, onsdag.

Kvinden døde af knivstik, efter den 48-årige stak hende i kroppen og skar halsen over på hende.

Mette Marie Tang, her afbilledet på et kort i blomsterhavet på det sted, hun blev dræbt. (Foto: Jakob Jørgensen) 112 - 20. jan. 2016 - kl. 10:29 Gymnasielærer kendt skyldig i drab på ung studine

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere