Psykolog om efterladt baby: Moren må være lettet

Moren til Ballerup-hittebarnet er stadig ikke fundet, og ifølge psykolog Inger Thormann er det usandsynligt, at hun melder sig

(Video: Kenneth Meyer)

For langt de fleste forældre er et barn en fantastisk gave, men for få kan afmagt og svære lisvomstændigheder gøre, at barnet i stedet er en belastning.

Sidstnævnte er ifølge psykolog og forfatter Inger Thormann angiveligt årsagen til, at en lille nyfødt pige i går blev fundet efterladt mellem to containere i Ballerup.

- Vi har at gøre med en kvinde, som ikke har følt sig i stand til at tage sig af sit eget barn. Hun har garanteret haft nogle svære livsomstændigheder, og så har den lille nyfødte fået hende til at føle sig afmægtig. Og når man føler sig afmægtig kan man komme til at gøre mærkelige og uovervejede ting, som for andre er helt uforståeligt, fortæller Inger Thormann, der gennem 30 år har arbejdet med omsorgssvigtede børn og hittebørn.

En ensom kvinde
I Danmark har man ret til abort indtil udgangen af 12. uge i graviditeten. Moren til det efterladte spædbarn har enten ikke været opmærksom på de muligheder, vi har i Danmark, eller også har hun for sent opdaget, at hun var gravid, mener Inger Thormann. I så fald har kvinden ikke haft andre muligheder end bortadoption eller at skaffe sig af med barnet på anden vis.

- Hvis man har et netværk, kender man måske nogen, som kan være plejefamilie, men sådan har det altså ikke været i den her situation. Så vi må gå ud fra, at der er en kvinde, som er ret alene, og som ikke har været opmærksom på sin egen situation, så hun i tide har kunnet nå at lægge en plan for barnet, fortæller hun.

Politiet var massivt til stede i området omkring Grantofteparken i Ballerup. (Foto: Kenneth Meyer) 112 - 15. aug. 2015 - kl. 22:21 Vidne til baby-fund: Tragisk oplevelse!

Lettelse for moren
Den nyfødte pige blev fundet mellem to containere i Grantofteparken i Ballerup af to mænd, som tog kontakt til politi og ambulance. Hun er stadig indlagt på sygehuset, hvorfra meldingen er, at hun har det godt. Og ifølge Inger Thormann er det netop, hvad moren har ønsket:

- Hvis der ikke er nogen, der har vidst, at hun var gravid, er der jo god mulighed for at slippe af med skrald for at sige det slemt. Når hun går ned til to containere, er der jo ikke langt fra at lægge barnet mellem dem til at smide det op i containeren. Så det har været en mor, der gerne ville have barnet til at overleve.

- Jeg kunne godt se hende for mig i en sofa et sted og glæde sig over, at barnet blev fundet så hurtigt, og at hun nu får et hjem, siger Inger Thormann.

Derfor vurderer Inger Thormann muligheden for at moren melder sig som tvivlsom.

- Tidligere sager har vist, at mødre der griber til denne udvej ikke melder sig, fordi de er så afmægtige, siger Inger Thormann

Politiet er massivt til stedet i området omkring Grantofteparken i Ballerup, hvor en baby er fundet i en skraldepose mellem to containere (Foto: Læserfoto) 112 - 15. aug. 2015 - kl. 18:10 Nyfødt baby fundet i skraldepose

Barnet skal kende historien
Når pigen bliver udskrevet fra hospitalet bliver hun overdraget til en plejefamilie med adoption for øje.

- Selvom den nyfødte pige har fået en voldsom start på livet, er det vigtigt, at hun kender sin historie og at de kommende plejeforældre er klar til at besvare spørgsmål, siger Inger Thormann, og tilføjer, at barnet trods alt har rig mulighed for at få en god opvækst.

- Hvis vi går ud fra, at moren ikke har mange ressourcer og er afmægtig, så er der meget, der tyder på, at det er godt, at hun giver barnet fra sig. Men det er den måde, hun gør det på, som virker dramatisk og uforstående. 

Den lille pige blev fundet mellem disse to containere. (Video: Kenneth Meyer)