Radikaliseret på asylcenter: Flækkede beboers næse, fordi han talte grimt om IS

På landets asylcentre møder beboere og ansatte ind i mellem tilhængere af islamisk stat, og det kan føre til vold og trusler

Fransk politi anholder en mistænkt kort efter terror-angrebet den 14. november 2015. To af terroristerne havde sneget sig ind i Europa fra Syrien via flygtningestrømmen.
Fransk politi anholder en mistænkt kort efter terror-angrebet den 14. november 2015. To af terroristerne havde sneget sig ind i Europa fra Syrien via flygtningestrømmen.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Et hårdt knytnæveslag på siden af hovedet efterfulgt af en skalle, som flækker næsen. Det blev en beboer på et af landets asylcentre udsat for den 26. december sidste år, fordi han talte grimt om islamisk stat. Episoden er blot én af ti indberetninger, som Udlændingestyrelsen har modtaget fra landets asylcentre omkring radikaliserede beboere fra 17. november 2015 til 24. februar 2016. 

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i indberetningerne, som er opgjort hen over en tre-måneders periode kort efter terrorangrebet i Paris, der kostede 130 uskyldige livet og mere end 450 sårede. Trusler og i enkelte tilfælde vold er mønsteret i de ti indberetninger, hvor det ofte er én eller flere mænd, der udtrykker sympati for Islamisk stat og forsøger at få deres med-beboere til at hylde terrororganisationen.

Se også: Formodet IS-medlem forsøgte at radikalisere på asylcenter i Rønne

Forsker: Alvorligt
Terrorforsker Carsten Bagge Laustsen fra Aarhus Universitet mener, at det er svært at vurdere antallet af henvendelser i forhold til de radikaliserede asylansøgere på flygtningecentrene rundt om i landet.

- Umiddelbart lyder antallet ikke voldsomt, når man tænker på, hvor mange mennesker, der er kommet gennem systemet, men de enkelte tilfælde skal selvfølgelig tages yderst alvorligt. Når det er sagt, så er langt de fleste, som har begået terror i Europa, folk, der er født og opvokset her, og så er blevet radikaliseret. Men vi har jo set, at terrorister er kommet herop i flygtningestrømmen, og nu vil den svage tendens sikkert styrkes i takt med, at islamisk stat bliver stadigt mere presset, siger han.

Se også: Tilfangetaget IS-kriger: Vi har infiltreret Europa

Terrorister gemte sig i flygtningestrøm
Det koordinerede angreb i Paris i november sidste år er et eksempel på, at terrorister har gemt sig i flygtningenstrømmen. To af gerningsmændene sneg sig ind i Europa blandt flygtninge, der kom til Grækenland. To andre blev stoppet af myndighederne og tilbageholdt på grund af deres falske papirer.

- For terrorister er det en risikabel vej ind i Europa, fordi der trods alt er en del kontrol med flygtninge. Indberetninger viser netop, at det er risikabelt at komme herop på den måde. En professionelt trænet terrorist vil vel heller ikke afsløre sit tilhørsforhold til eller sympati for Islamisk Stat. Hvor dybt sympatien for Islamisk Stat stikker i de indberettede sager – om der også er en vilje til at begå terror – det skal man meget dybt ned i sagerne for at kunne vurdere. Men det vil naturligvis være klogt, at der fremadrettet bliver holdt øje med disse personer.

 

Se også: DF efter angrebsbølge i Tyskland: Vi skal have udgangsforbud på danske asylcentre

Politiets Efterretningstjeneste(PET) er også opmærksomme på eventuelle terrorister og radikaliserede i strømmen af flygtninge fra Mellemøsten og Centralasien. Center for terroranalyser under PET har i deres sidste trusselsvurdering fra 28. april skrevet, at:

- IS og andre militant islamistiske grupper kan udnytte flygtninge- og migrantstrømmen til at bringe personer til Europa med henblik på at begå terror.

LÆS EN RÆKKE EKSEMPLER I EKSTRA BLADET I DAG.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen