Raser over skrækdansker: Hvordan fik han lov at bo i vores land?

Peter Frederiksen fik mandag sin varetægtsfængsling forlænget i Bloemfontein, Sydafrika, hvor han er sigtet for blandt andet at have opbevaret 21 dele af kvindelige kønsdele i sin fryser

Allerede ved ransagelsen af Peter Frederiksens butik i Bloemfontein herskede der en lynch-stemning blandt byens borgere. (Video: Anthon Unger)

På Twitter og i afrikanske medier raser mange sydafrikanere over, at den 63-årige Peter Frederiksen har fået tilladelse til at bo i deres land.

Det sker, efter det er kommet frem, at Peter Frederiksen er flygtet fra en dom i Danmark. For at få en arbejds- og opholdstilladelse i Sydafrika skal man kunne fremvise en ren straffeattest fra sit hjemland.

Med adskillige domme for ulovlig våbenbesiddelse i Danmark falder den 63-årige dansker ifølge mange sydafrikanere udenfor kategorien af folk, der er velkomne i landet.

Peter Frederiksen, da han var i retten i sidste uge. (Foto: Anthon Unger) 112 - 28. sep. 2015 - kl. 10:36 Efter retsmøde: Skrækdansker skal blive i spjældet

Alligevel har han haft både opholds- og arbejdstilladelse i Sydafrika i ni år og fået tilladelse til at drive en stor våbenforretning i byen Bloemfontein.

- Jeg flyttede til Sydafrika året før, Peter Frederiksen kom hertil, altså i 2005. Og jeg skulle aflevere en ren straffeattest fra Danmark for at få lov at bo i landet, siger den danske fotograf Jørn Stjerneklar.

En teori går på, at Peter Frederiksen har bestukket de sydafrikanske myndigheder for at få sin opholds- og arbejdstilladelse. Det er en af de ting, politiet og landets indenrigsministerium er ved at undersøge.

Skrækdanskeren, som Peter Frederiksen er blevet dømt i danske medier, er først interessant for dansk politi, når sagen mod ham i Sydafrika er afsluttet. (Foto: Jørn Stjerneklar) 112 - 28. sep. 2015 - kl. 09:38 Dansk politi om skrækdansker: Vi vil ikke have ham nu

Men også de danske myndigheder har et forklaringsproblem, efter Peter Frederiksen den 17. september blev arresteret af sydafrikansk politi, som fandt 21 dele af kvindelige kønsorganer i hans fryser i hjemmet i Bloemfontein - i hvert fald hvis man tro Peter Frederiksen selv.

Den 63-årige dansker har til P1 Dokumentar i et interview i juni påstået, at den danske ambassade i Pretoria fornyede hans pas. Og at ambassaden var i fuld gang med at hjælpe med at at få et dansk pas til hans fireårige søn, som er født i Sydafrika.

Peter Frederiksen i retten tidligere på ugen. Mandag skal han fremstilles på ny. (Foto: Anthon Unger) 112 - 27. sep. 2015 - kl. 14:34 Mystik om skrækdanskers opholdstilladelse

Ifølge Peter Frederiksen kunne den danske ambassade ikke umiddelbart udstede et pas til den lille dreng, da han ikke havde den fulde forældremyndighed over barnet. Det var også et problem, at han var gift med to forskellige kvinder. Den 63-årige er angiveligt aldrig blevet skilt fra sin danske hustru, som han har tre voksne børn med.

Samtidig er han gift med den kvinde fra Lesotho, som nu har anmeldt ham – både i Sydafrika og Lesotho – for at have skåret i hendes kønsorganer.

Den danske ambassade i Pretoria ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Peter Frederiksen sidder varetægtsfængslet i Sydafrika efter der blev fundet flere afskårne kønsdele i hans fryser. (Foto: Anthon Unger) 112 - 25. sep. 2015 - kl. 18:07 Skrækdansker mistænkes for flerkoneri: Gift med dansk kvinde