Reclaim the Streets indrømmer optøjer: 'Fuck politiet og Søren Pind'

- Vi er mildest talt pisse trætte af at se vores venner blive brugt som syndebukke, skriver gruppen på facebook efter optøjer på Christiania fredag aften

Se video fra optøjerne her. (Video: Kenneth Meyer)

'Fuck politiet! Fuck Søren Pind! Og fuck de rige røvhuller, som ikke bare truer os på vores levegrundlag, men også vores blotte eksistens!'

Sådan lyder gruppens Reclaim the Streets seneste facebook-opdatering efter de fredag aften fik området omkring Christiania til at ligne en regulær krigszone. Politiet blev mødt af kanonslag, brandbomber og andet kasteskyts og svarede tilbage med tåregas, skjolde og en bulldozer.

Lørdag eftermiddag var det endnu ikke klarlagt, hvem der stod bag urolighederne, selv om den autonome gruppe 'Reclaim the Streets' havde varslet en demonstration på Christianshavn denne aften.

Men nu skulle der ikke være mere tvivl om, hvem der stod bag optøjerne.

'Gårsdagens hændelser skal ses som en direkte konsekvens af politiets vilkårlige repression, i form af ransagninger, sigtelser og chikane som politiske aktivister og københavnere bliver udsat for på daglig basis, samt den repression vores kammerater blev udsat for efter den sidste Reclaim the Streets-gadefest'.

Bliver brugt som syndebukke
Den sidste sætning henviser til urolighederne 8. august på Nørrebro, hvor Fælledvej blev raseret og flere butiksejere måtte vågne op til smadrede butikker.

Ligeledes blev der anholdt 28 personer ved den seneste demonstration under en ransagning i et kollektiv.

'Vi er mildest talt pisse trætte af at se vores venner blive brugt som syndebukke af et statsapparat, der efterhånden kan betragtes som en politistat!', skriver de oven på denne fredags uroligheder.

(Foto: Kenneth Meyer)
(Foto: Kenneth Meyer)
 

Rystet kommisær
Under kampene kom seks betjente fra Københavns Politi til skade.

Aftenens operationsleder, politiinspektør Peter Dahl, fortæller til TV2, at optøjerne er 'noget af det mest voldsomme, vi har set længe'.

- Der er nogle mennesker, der har en dagsorden om at skade politifolk. For jeg kan ikke se, at der har været andet i tankerne, når man bygger barrikader og indhyller hele gaden i kraftig røg fra røgbomber - og i samme øjeblik politiet kommer frem for at slukke ilden i de her barrikader, så bliver de mødt massivt af sten og molotovcocktails. siger politiinspektøren.  

Advarsel til politikerne
Reclaim the Streets er oprindeligt startet ud fra det ideal, at folket skal have det offentlige rum tilbage.

På facebook forklarer de, at de seneste uroligheder er en direkte konsekvens af, at politikerne presser dem ud af deres bydele og kvarterer. 

'Når beslutningstagerne står målløse tilbage, er det kun et tegn på, at vi kun kan råbe dem an, når der er bål i gaderne!'.

Der blev anholdt fire personer under fredagens uroligheder. Ingen af dem, er dog blevet fængslet.

1 af 3 Politiet har fået kastet molotovcocktails efter sig på Christiania fredag aften. (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 3 En bil er også blevet væltet under urolighederne. (foto: Mogens Flindt)
3 af 3 (Foto:Kenneth Meyer)