Redningshelikoptere leder efter ubåd i dansk farvand

En privat ubåd med to personer om bord er meldt savnet, efter den ikke er vendt tilbage til sin kajplads

Se et sammenklip af sagen her

OPDATERING KLOKKEN 10.45: Ubåden er heldigvis fundet sejlende i Køge Bugt. Alle er i live, og båden ventes tilbage i havn fredag eftermiddag.

___________________________________

 

Ved du noget, eller har du tip? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

To redningshelikoptere og tre skibe søger fredag morgen efter en privatbygget ubåd omkring Københavns havn.

Det oplyser presserådgiver ved Værnsfælles Forsvarskommando Christer Haven.

Se mere på Localeyes.

Ubåden blev meldt savnet natten til fredag klokken 02.30, da den ikke var vendt tilbage til aftalt tidspunkt. Det er uklart, hvornår den skulle have været hjemme igen.

Ejeren af ubåden "Nautilus" er Peter Madsen, som selv har bygget fartøjet.

Han skulle være om bord sammen med en journalist. Det er journalistens kæreste, der meldte ubåden savnet. Det er uvist, om der er flere om bord på ubåden.

- Den blev set af et krydstogtskib i Københavns havn torsdag aften, lyder det fra Christer Haven.

Ubåden er sidst set ud fra Drodgen Fyr ud for Amager.

Ifølge vagthavende ved Forsvarets Operationscenter var der også planlagt en sejlads med ubåden til Bornholm med ubåden fredag klokken 14. 

- Men det lader til, at der også var planlagt en uofficiel sejlads tidligere, fordi vi har to observationer på den. Det kan enten være, at de bare ikke er til at komme i kontakt med nu, eller at der er sket en søulykke, lyder det.

Kendt raket-mager
Peter Madsen, der selv har bygget ubåden, er kendt for også at bygge raketter.

Han søsatte ubåden første gang i 2008, og undervandsbåden har tidligere skubbet raketplatformen Sputnik frem til Bornholm. Sputnik har været og bliver brugt af amatørforeningen Copenhagen Suborbitals til at sende raketter i luften.

Peter Madsen har således også været medlem af Copenhagen Suborbitals, men efter en konflikt gik han solo med sit eget raket-projekt.

Det er planen, at en af hans rakettet skal affyres senere i august.

Hører gerne fra behjælpelige borgere
Forsvaret hører meget gerne fra personer, som har oplysninger om, hvor ubåden kan befinde sig.

Det er Marinehjemmeværnet fra Dragør, der leder efterforskningen i Øresund.

Eftersøgningen begyndte klokken 04.30, og klokken 07.30 havde bådene søgt i halvdelen af Køge Bugt og området sydvest for Amager.

Bådene bruger en såkaldt side-scan-sonar, som kan identificere objekter på havbunden.

- Nu går vi mod nogle dybe huller længere oppe i Øresund, hvor vi sætter gummibåden i vandet og bruger sonar til at søge undervandet, fortæller fartøjsfører John Strøbæk fra Marinehjemmeværnet i en pressemeddelelse.

Ud over de tre både og helikoptere, der deltager i eftersøgningen, vil flere af Marinehjemmeværnets fartøjer nu blive alarmeret.

ubaad-web.jpg


* Ubåden UC3 Nautilus blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med Peter Madsen i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet.

* Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som Peter Madsen har designet.

* Nautilus er næsten halv størrelse af den danske flådes tidligere ubåde af Tumleren-klassen. Den drives dieselelektrisk.

* Ubåden kan i teorien dykke til en dybde på 470 meter. Det er den dybde, hvor skroget ifølge beregninger kan forventes at bryde sammen på grund af vandtrykket.

* I 2010 skete der en batterieksplosion i maskinrummet. Flere batterier blev beskadiget. I 2011 blev ubåden taget på land og har gennemgået en omfattende renovering.

* Ubåden er knap 18 meter lang og vejer 33 ton. Den blev for første gang søsat 3. maj 2008 i Københavns Havn, men det var ikke uden problemer. Derfor blev den igen søsat den 28. april i år. Tre måneder før den forsvandt.

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen