Rigspolitiet: Vi har begået markante fejl

Ud af 240 kontrakter med konsulenter i politiet blev udbudsregler kun overholdt i 38 procent af aftalerne

Markante fejl har præget Rigspolitiets indkøb af konsulentydelser i 2015 og 2016.

Udbudsreglerne har ikke været overholdt i en stor del af aftalerne, viser en ny analyse, som Rigspolitiet selv har gennemført.

I analysen indgår 240 kontrakter. Det dækker 87 procent af de indgåede aftaler i perioden 1. januar 2015 til 1. september 2016 til en samlet værdi af 273 millioner kroner.

Ifølge analysen er udbudsreglerne kun overholdt for 38 procent af de undersøgte udgifter. Derudover har det ikke været muligt at vurdere, om 11 procent af de undersøgte udgifter er sket efter reglerne.

- Der har været markante fejl i vores håndtering af indkøb på politiets område, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

- Som politi har vi en særlig forpligtelse til at sikre, at gældende regler overholdes. Det siger sig selv. Og som offentlig myndighed skal vi kunne redegøre for, hvordan borgernes skattepenge anvendes. Udbudsreglerne er borgernes garanti for, at ydelser leveres til rette pris og kvalitet. Nu skal vi have ryddet op.

Undersøgelsen blev sat i gang, efter at særligt BT har skrevet om sagen.

Hovedperson fratrådt
Hovedpersonen i affæren, afdelingschef Bettina Jensen, fratrådte i februar sin stilling. I en række tilfælde gav hun opgaver til konsulenter uden at sætte ydelserne i udbud. Udgifterne løb op i adskillige millioner af kroner.

- Hovedkonklusionen er, at politiet i den undersøgte periode i væsentligt omfang ikke har overholdt udbudsreglerne ved indkøb af konsulentydelser, lyder det i rapporten.

- Analysen viser desuden, at politiet har haft en mangelfuld dokumentations- og journaliseringspraksis, og at politiet ikke i tilstrækkeligt omfang har fulgt de interne retningslinjer, står der.

Som konsekvens af rapportens fund vil Rigspolitiet sætte seks nye tiltag i søen. De skal sikre, at regler om udbud bliver overholdt fremover.

Økonomichefen i Rigspolitiet, Thomas Østrup, har tidligere oplyst til Ritzau, at modtagerne af de mange penge ikke skal betale deres millionhonorarer tilbage.

OVERBLIK: Vennetjenester og udbudsmangel i Rigspolitiet

Fredag fremlægger Rigspolitiet en redegørelse, der viser omfattende problemer med kontrakter, der ikke er sendt i udbud.

Få overblikket over sagen her:

* Juni 2016 skriver BT, at tidligere afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen har sikret to venner – en tidligere samarbejdspartner og kollega – konsulenthonorarer i Rigspolitiet for 20 millioner kroner på bare tre år fra 2011-2013 for rekruttering og konsulentassistance.

* De to konsulenter, Mariann Færø og Christine Thorsen, fik også udbetalt millionhonorarer i en årrække i DR, da samme Bettina Jensen var chef dér.

* Ved ansættelserne fik andre konsulenter ikke mulighed for at byde på de lukrative opgaver.

* I september 2016 undsiger Kammeradvokaten Rigspolitiets egen redegørelse i sagen og slår fast, at alle aftaler var ulovlige, og at Christine Thorsen havde fået betaling på 2,6 millioner kroner i 2012 for arbejde, hun ikke havde udført.

* I december 2016 afslører BT, at endnu et konsulentbureau – Konsulentgruppen Strandgade med Christian Behrens som partner – også blev hyret for 23,3 millioner kroner på bare tre år, uden at opgaverne kom i de lovpligtige udbud.

* Samtidig afslører avisen, at Rigspolitiet betalte 113.420 kroner om måneden for en studentermedhjælper i sidste halvdel af 2011.

* Februar 2017 forlader Bettina Jensen sin stilling i Rigspolitiet.

* Samtidig oplyser økonomichef Thomas Østrup, at konsulenterne ikke vil blive ramt af krav om tilbagebetaling.

* I marts 2017 offentliggør Rigspolitiet en stor intern undersøgelse. Den indeholder en analyse af 240 kontrakter.

Ifølge analysen er udbudsreglerne kun overholdt for 38 procent af de undersøgte udgifter. Derudover har det ikke været muligt at vurdere, om 11 procent af de undersøgte udgifter er sket efter reglerne.

Kilder: BT, Rigspolitiet, Ritzau.

FAKTA: Disse tiltag skal rette op på Rigspolitiets fejl

Der har været markante fejl i Rigspolitiets måde at håndtere indkøb af konsulenters ydelser de seneste år.

Som konsekvens sætter politiet nu seks tiltag i søen. Det skal sikre, at reglerne vil blive overholdt i fremtiden.

* Tiltag 1: Ekstern gennemgang af indkøbsområdet.

En undersøgelse vil blive gennemført af et uafhængigt revisionsselskab. Den skal omfatte politiets samlede igangværende indkøb for at kortlægge, hvor der er behov for at gennemføre påkrævede udbud.

Undersøgelsen skal desuden levere en vurdering af politiets indkøbsorganisation, de interne forretningsgange og dokumentationspraksis på indkøbsområdet. Undersøgelsen skal være afsluttet inden 2018.

* Tiltag 2: Konkret gennemførelse af udbud på områder uden udbudsdækning.

I det omfang indkøbsaftaler er indgået i strid med udbudsreglerne, skal der udarbejdes en køreplan for, at de hurtigst muligt bringes i overensstemmelse med udbudsreglerne.

I de tilfælde, hvor særlige hensyn til politiets arbejdsopgaver nødvendiggør, at en ikkeudbudt indkøbsaftale fastholdes, skal dette begrundes særskilt. Desuden skal der redegøres for, hvornår et udbud forventes gennemført.

* Tiltag 3: Styrket koncernindkøb og kompetenceløft.

Der skal rekrutteres flere medarbejdere med udbudskompetencer, ligesom den generelle indsigt i udbudsområdet skal højnes blandt Rigspolitiets ledere og medarbejdere.

Der udarbejdes en indkøbspolitik, ligesom der til Rigspolitiets direktion fremover løbende udarbejdes statusnotater på fremdriften samt en årlig redegørelse.

* Tiltag 4: Styrket kontrolindsats.

Der etableres en ny enhed for tilsyn og kontrol, som får direkte reference til Rigspolitiets direktion.

* Tiltag 5: Ledelsesmæssig forankring af indkøbsproces.

Indkøb over 100.000 kroner skal fremover altid godkendes skriftligt af den ansvarlige direktør. Beslutningen vil altid være underlagt en udbudsfaglig vurdering fra Koncernindkøb.

* Tiltag 6: Styrket aftalestyring og opfølgning.

Der etableres nye opfølgningsprocedurer. Alle indkøbsaftaler over 100.000 kroner skal registreres i Rigspolitiets kontraktdatabase.

Kilde: Rigspolitiet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Anders Borup Sørensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen