Rovmorder tiltalt som pyroman: 'Jeg har været ude og futte af, ha-ha-ha'

Amagerkansk Bonnie and Clyde: Aflytninger og andre beviser belaster kærestepar, der er tiltalt for 15 påsatte brande

Der skete skader for flere millioner kroner, da en række turistbusser blev sat i brand på Amager i sommer. (Foto: Jesper Centervall)
Der skete skader for flere millioner kroner, da en række turistbusser blev sat i brand på Amager i sommer. (Foto: Jesper Centervall)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Fem mænd og tre kvinder stimler nysgerrigt sammen om en mand i stram, hvid T-shirt, der står med flakkende blik ved to store kort over Amager.

- Ja, altså, jeg gik over her ved sådan et grønt område, hvor jeg plejer at komme, begynder manden, mens han lader hånden glide over det ene kort, et luftfoto over Amager.

Se også: Nu skal han for retten: Rovmorder tiltalt som serie-pyroman

Det er anden dag i retssagen mod en 42-årig mand, der tidligere er dømt for et bestialsk rovmord, og som anklager Jakob Buch-Jepsen nu vil have sendt i forvaring for et amokløb i Københavns gader, hvor der over fire måneder i sommeren '14 blev sat ild til:

* et betragteligt antal biler, hvor der ikke blev skelet til, om det var store Audi'er eller eller asiatiske minibiler,

* en dør til et privat hjem,

* et butiksskilt,

* en benzinstander

* og - det mest alvorlige forhold, som anklageren nu er ved at spørge ind til - et parkeringsanlæg for busser på Yderlandsvej på Amager, hvor påsatte flammer 13. august sidste år forvoldte skader for over otte millioner kroner.

Anklageren spørger detaljeret ind til den 42-åriges færden den pågældende nat og mener at have sporet en uoverensstemmelse mellem den tiltaltes forklaring her i retssal 60 og den politiafhøring, der blev lavet, da manden blev anholdt i oktober.

'Ude at futte af'
De otte nævninge prøver at følge med, men anklageren har mere konkrete beviser, som han nu begynder at hive op af hatten.

En telefonaflytning. Den er lavet en uge efter den store busbrand, og på optagelsen høres den 42-årige og hans 38-årige kæreste, der også er tiltalt i sagen. Manden er helt oppe at køre, og der høres sirener i baggrunden.

- Hvad sker der? spørger kæresten.

- Hahaha, der er altid gang i den herude. Jeg har været ude at futte af. Hahaha.

Begge griner.

- Åååh skat, jeg savner dig, siger kvinden.

Se også: Politiet lod kendt rovmorder gå: 12 brandstiftelser fulgte

Nævningene kigger op fra hver deres papirbjerg og betragter det tiltalte kærestepar, der begge har ansigtet prydet med blæk.

- Hvorfor sagde du sådan, spørger anklageren.

- Det kan jeg ikke huske. Jeg var overtræt. Jeg har mange dage, hvor jeg ikke sover så godt, svarer den dømte rovmorder, mens hans fødder pisker op og ned under anklagebænken.

- Synes du generelt, det er spændende med ildebrand og bål og den slags, fortsætter anklageren.

- Det er ikke noget, man ser hver dag. Det er jo altid spændende med udrykningskøretøjer og den slags. Det er jo usædvanligt

- Og jeg har da undret mig over, at der har været en masse ballade i den tid, jeg har boet derude (på Amager, red.)

Flere beviser
Den tiltaltes forsvarer kaster sig kort efter ind i ringen, og han og anklager Jakob Buch-Jepsen begynder at diskutere fejlkilder ved masteoplysninger, mens den første nævning er begyndt at nikke med hovedet.

Der er 12 retsdage endnu. I sagen indgår også DNA-beviser og videoovervågning, ligesom Jakob Buch-Jepsen håber at kunne overbevise de fem mænd og tre kvinder på nævningepladserne om, at den 42-årige mand har købt en dunk benzin forud for en af brandstiftelserne.

Den 42-årige formodede serie-pyroman er beskyttet af navneforbud og kræves idømt forvaring. Hans 38-årige kæreste kan alt afhængig af sagens udfald få en anden straf end fængsel, for eksempel anbringelse på et psykiatrisk center.

De nægter sig begge skyldige.