Rumæner dømt for at stoppe S-togene

Kabel-tyverier koster fattig 38-årig en hård dom og han skal betale en million-erstatning til DSB

Sådan arbejder kabeltyvene. (Video: Jonas Reher)

En 38-årig rumæner er netop idømt et år og tre måneders fængsel ved retten i Glostrup for kabel-tyverier på S-banen på Køge Bugt-strækningen i januar i år.

Godt 166.000 passagerer på S-togene blev berørt af kobber-tyverier.

Han blev foruden tyverier dømt for grov forstyrrelse af S-togsdriften, der alene har en strafferamme på op til seks års fængsel.

Daniel Baldovin nægtede sig skyldig under retssagen, og ankede straks til frifindelse i Østre Landsret.

Den fattige bygningsarbejder blev også dømt til at betale DSB 1,6 millioner kr. i erstatning, som DSB dog formentlig kan skyde en hvid pind efter.

Senioranklager Steen Ulriksen krævede i sin procedure mellem halvandet og to års fængsel, men er alligevel tilfreds med dommen.

- Den er en markering af, at det hér vil vil ikke have, siger Steen Ulriksen til Ekstra Bladet.

Værdien af de 350 meter kobber-kabler, som rumæneren stjal ved syv tyverier, var 43.280 kr., men hæler-prisen ved salg til en skrot-handel i København meget mindre.

Så den 38-åriges fortjeneste har været minimal, mens generne for DSB´s passagerer var enorme og omkostningerne for DSB og Banedanmark løb op i et par millioner kr.

Fældet af DNA
Politiet fik et gennembrud i sagerne om de omfattende kabel-tyverier i januar, da betjente fandt en rygsæk efter et kabel-tyveri ved Vallensbæk Station.

I den lå værktøj, blandt andet et 'ørnenæb' og flere hobbyknive, og den 38-årige rumæners dna blev fundet på værktøjet.

DSB har gjort op, at godt 166.000 passagerer blev berørt af de syv kabel-tyverier i januar.

S-togene blev stoppet i cirka 60 timer samlet, og DSB måtte indsætte 215 busser til at transportere passagererne på de ramte strækninger. Det kostede DSB godt 1,7 millioner kr.

I december sidste år blev den 38-årige rumæner endeligt sendt ud af Danmark efter at han havde afsonet samlet tre domme siden marts 2014 for kabel-tyveri fra S-banen, brugstyveri og overtrædelse af indrejseforbud.

Den seneste dom fik han den 20. oktober 2015, og det eneste den 38-årige erkendte i retten i dag var, at han igen havde overtrådt indrejseforbuddet.

Et skrotfirma i København blev tidligere i år sat i forbindelse med køb af stjålne kobberkabler fra Banedanmark. Her håndteres en stor mængde kabler på skrotpladsen med en gaffeltruck. Optagelserne er fra sidste år, og det vides ikke, hvor kablerne på billedet stammer fra. 112 - 19. maj. 2015 - kl. 19:23 Kabel-tyv tiltalt: Forsinkede 166.000 togpassagerer

Allerede i januar, to måneder efter hjemsendelsen til Rumænien, var han retur i Danmark, og han forklarede i dag i retten, ifølge Ritzau, at det var fattigdom og arbejdsløshed i hjembyen i det sydlige Rumænien, der fik ham til igen at rejse til Danmark for at samle flasker.

Den 38-årige bygningsarbejder har en hustru og to børn på fire og seks år hjemme i Rumænien. Hustruen tjener penge ved at sælge genbrugstøj.

Tele-oplysninger fra rumænerens mobiltelefon viste, at telefonen gik på antenne-master de steder og på de tidspunkter, hvor der blev begået kabel-tyverier i januar. Men rumæneren hævdede, at han blot var i området for at samle flasker.

1 af 2 Her er teknikere fra Banedanmark ved en tidligere lejlighed ved at inspicere et kabeltyveri. Foto: Jacob Ehrbahn
2 af 2 Et skrotfirma i København blev tidligere i år sat i forbindelse med køb af stjålne kobberkabler fra Banedanmark. Her håndteres en stor mængde kabler på skrotpladsen med en gaffeltruck. Optagelserne er fra sidste år, og det vides ikke, hvor kablerne på billedet stammer fra.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere