Ruslands bomberegn: 'Vi kan have dræbt Islamisk Stats leder'

Det russiske forsvarsministerium oplyser, at de muligvis har dræbt Islamisk Stat-lederen Abu Bakr al-Baghdadi

Russerne påstår, at de kan have dræbt Baghdadi (Foto: AP)
Russerne påstår, at de kan have dræbt Baghdadi (Foto: AP)

En af verdens mest eftersøgte mænd kan være blevet dræbt.

Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge flere nyhedsbureauer heriblandt AFP.

Det er dog ikke blevet bekræftet, at Abu Bakr al-Baghdadi er blevet dræbt og de øvrige krigsførende nationer i Syrien har heller ikke meldt noget ud om det mulige dødsfald.

Det russiske flags blå, hvide og røde farver pryder den store bygning, der er den største bygning i Arktis. 2.000 kvadratmeter større end universitet på den norske ø Svalbard og langt større end de små træhuse på den lille danske base Station Nord, som EKSTRA besøgte sidste år. Her sidder kun seks danske soldater. Foto: Det russiske forsvarsministerium. Foto Her er Ruslands nye arktiske superbase

Ifølge russerne var det et bombeangreb den 28. maj, der kan have kostet IS-lederen livet. Det er dog uvist, hvor Baghdadi har opholdt sig, men ifølge den USA ledede koalition, så har han tidligere befundet sig i Mosul i Irak nær Syriens grænse.

Foto: AP
Foto: AP

Ombord på missil-krydseren 'Peter den Store' overværer Putin her en militær-øvelse i Barentshavet. (Arkivfoto: AP/Alexei Panov) Tæt på Her er Ruslands supervåben

Der var blandt andet i 2015 rygter om, at IS-lederen var blevet dræbt eller hårdt såret ved et luftangreb.

Baghdadi blev leder af IS i 2010.

Han har ry for at være en mester i organisation og for at være en hensynsløs taktiker, som har formået at tiltrække tusindvis af unge jihadister, og som både lytter til radikale islamister og militære strateger fra Saddam Husseins tidligere hær.

Baghdadi, der er født i Irak, fik sin lederposition, da han modsatte sig et forsøg på at lægge Islamisk Stat sammen med al-Nusra Fronten i Syrien. Han har aldrig svoret troskab over for al-Qaedas ledere. I sommeren 2014 udråbte IS et kalifat - en stat ledet efter islamisk lov.

Det var russiske Su-35 og Su-34-fly, der angreb Islamisk Stats møde i den sydlige Raqqa-forstad.

Blandt de andre ledere fra Islamisk Stat, som skulle have været til stede ved mødet, nævner nyhedsbureauet Tass Raqqas emir, Abu al-Hadji al-Mysri, emir Ibrahim al-Naef al-Hadj, som kontrollerede et område mellem Raqqa og Es-Suhne samt Islamisk Stats sikkerhedschef, Suleiman al-Shauah.

Ruslands forsvarsministerium siger, at det på forhånd havde underrettet USA om tid og sted for angrebet.

Den USA-ledede koalition, som kæmper mod IS ved Raqqa, siger, at den ikke er i stand til at bekræfte rapporterne om IS-lederens død.