Russer snød Mærsk for 23 millioner kroner

En 30-årig russer, der arbejdede som leder på boreplatform ud for Afrikas kyst, er dømt for millionbedrageri

I løbet af tre år fra 2011 til 2014 lykkedes det en 30-årig russer at udnytte sin ledende stilling i Mærsk Drilling til at bedrage firmaet for 23 millioner.

Bedragerierne kostede ham torsdag fire års fængsel og udvisning for bestandigt, da Retten i Lyngby afsagde dom i sagen.

Vladimir Volkov arbejdede først som assistant rig manager og siden som rig manager for boreplatformen Mærsk Deliverer, der ligger ud for Vestafrikas kyst.

Russeren godkendte betalinger for fiktive leverancer fra et ghanesisk firma, men størstedelen af pengene blev ført videre fra firmaet til Vladimir Volkovs private konto.

Retten lagde ifølge anklagemyndigheden vægt på, at han havde siddet i en ledende stilling, hvor han som en af meget få medarbejdere, der var tilknyttet boreplatformen, kunne udføre bedragerierne.

Bedragerierne blev afsløret, da medarbejdere i Mærsk Drilling fattede mistanke i forbindelse med mandens seneste forsøg på at snyde firmaet. De gik til ledelsen, som kontaktede Bagmandspolitiet.

Sagen er kørt utroligt hurtigt gennem retssystemet. Vladimir Volkov har ingen tilknytning til Danmark, men da han 12. juni trådt ud af et fly i Københavns Lufthavn blev han anholdt.

Vicestatsadvokat Per Fiig i Statsadvokaturen for Særlige Økonomiske og Internationale sager, som er Bagmandspolitiets officielle navn, er godt tilfreds med sagens forløb.

- Vi fik rejst tiltale mod manden allerede inden grundlovsforhøret, og det er meget tilfredsstillende, at retssystemet kan arbejde så hurtigt. Vi har haft et godt samarbejde med Retten i Lyngby og med forsvareren, hedder det i en udtalelse fra Per Fiig.

Han peger også på det usædvanlige i, at det lykkedes at gennemføre en straffesag mod en mand, der ikke har nogen tilknytning til Danmark for en række bedragerier som foregik ved Vestafrikas kyst.

- Han bor i Rusland, men politiet stod klar i lufthavnen, da han skulle på besøg i Danmark. Det var et godt politiarbejde, som gjorde det muligt at gennemføre en straffesag i Danmark, siger Per Fiig.

Vladimir Volkov valgte at tænke over, om han vil anke sagen til landsretten.