Sådan fandt politiet efterlyst Volvo

Ekstra Bladet har talt med advokaten til en af personerne i den Volvo V90, der blev efterlyst fredag

Få et overblik over hele den landsdækkende politiaktion i dette sammenklip. (Foto / Redigering: Dansk Drone Netværk, Per Rasmussen, Henning Hjorth, Kenneth Meyer, Ole Steen / Kristian Hansen)

Ekstra Bladet kan nu fortælle, at det var en af personerne i den efterlyste Volvo V90, der via sin advokat fortalte politiet, hvor bilen befandt sig. Det bekræfter mandens advokat Asser Gregersen.

- Han er interesseret i at samarbejde med politiet i det omfang, at det er muligt, siger Asser Gregersen til Ekstra Bladet.

Det lykkedes i første omgang de efterlyste at stikke af fra politiet i den hurtige Volvo V90, men de valgte midlertidigt at efterlade bilen, efter det gik op for dem, at de var efterlyst.

Det gjorde de ifølge Ekstra Bladets oplysninger, fordi de angiveligt havde røget hash og ingen af dem havde kørekort.

Den sigtede 'øksemand' blev anholdt på en pornoklub i Istedgade. Foto: Kenneth Meyer Krimi Unikt indblik i politiets menneskejagt: Sådan fangede politiet 'øksemanden'

Massiv menneskejagt
Fredag efterlyste Københavns Politi en Volvo V90 i forbindelse med en massiv menneskejagt, hvor broer blev lukket, veje blev spærret og færgedrift til og fra Sjælland blev indstillet.

Personerne i Volvoen blev på daværende tidspunkt sat i forbindelse med alvorlig kriminalitet.

- Københavns Politi efterlyser i forbindelse med en aktuel efterforskning en sort svensk indregistreret Volvo V90 med registreringsnummer ZBP 546. I køretøjet befinder sig formentlig tre personer, som sættes i forbindelse med alvorlig kriminalitet, lød det i en pressemeddelelse fra Københavns Politi.

Politiet udsendte dette billede i forbindelse med efterlysningen. Foto: Volvo
Politiet udsendte dette billede i forbindelse med efterlysningen. Foto: Volvo
 

- Vidner, som observerer køretøjet, skal straks kontakte politiet på 112. Det er vigtigt, at man ikke selv forsøger at kontakte personerne, men blot observerer og melder det, man ser, til politiet, lød det, mens der bliver observeret politiaktioner flere steder på Sjælland.

Klokken 19.00 oplyste chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov på et pressemøde, at man havde fundet den efterlyste Volvo V90. Chefpolitiinspektøren ønskede dog ikke at fortælle, om man havde foretaget anholdelser, og han ønskede heller ikke at oplyse, hvad sagen drejede sig om.

Det skete ved 17-tiden fredag.

OVERBLIK: Massiv politiindsats lukkede trafik på tværs af landet

Lørdag morgen er det fortsat uklart, hvad der udløste den massive menneskejagt, som fredag fik Københavns Politi til at lukke veje, broer og indstille færgedrift fra Sjælland.

Politiet efterlyste fredag eftermiddag en sort svensk indregistreret Volvo V90 med formentlig tre personer, som sættes i forbindelse med alvorlig kriminalitet.

Hvilken form for kriminalitet, de sættes i forbindelse med, er fortsat uklart. Politiet mener at have fundet bilen, men vil ikke oplyse, om der er foretaget anholdelser i sagen.

Læs om forløbet her:

Kort før klokken 14 fredag eftermiddag spærres al trafik på Storebæltsbroen, ligesom Øresundsbroens spærres for al trafik i retning mod Sverige.

 • En pressetalsmand fra Øresundsbroen oplyser, at broen er lukket efter anmodning fra politiet.
   
 • Kort efter står det klart, at alle færgeafgange fra Sjælland også er indstillet.

Klokken 15.26 bekræfter Københavns Politi aktionen på Twitter:

- Større politiaktion i gang. Derfor er broer lukket, og færger mellem Rødby-Puttgarten og Gedser-Rostock og Helsingør-Helsingborg lukket, skriver politiet.

 • Politiaktionen betyder, at mange tog holder stille, ligesom der dannes kø på motorveje flere steder på Sjælland.
   
 • Politiet er blandt andet til stede ved motorveje og motorvejsbroer og overvåger trafikken ved checkpoints.

Klokken 15.30 står det klart, at politiet leder efter en sort Volvo. Politiet skriver i en pressemeddelelse:

- Københavns Politi efterlyser i forbindelse med en aktuel efterforskning en sort svensk indregistreret Volvo V90 med registreringsnummer ZBP 546. I køretøjet befinder sig formentlig tre personer, som sættes i forbindelse med alvorlig kriminalitet.

- Vidner, som observerer køretøjet, skal straks kontakte politiet på 112. Det er vigtigt, at man ikke selv forsøger at kontakte personerne, men blot observerer og melder det, man ser, til politiet.

 • Den sorte Volvo er en stjålet udlejningsbil fra selskabet First Rent A Car, der hører under selskabet Hertz, i Stockholm. Bilen er meldt stjålet 24. september. Ifølge den svenske avis Aftonbladet blev den stjålet ved lufthavnen i Malmø.
 • Hen ad eftermiddagen begynder trafikken så småt igen at kunne bevæge sig. Samtidig står det klart, at politiaktionen er i gang flere steder i landet - ikke kun på Sjælland.

Klokken 17.24 skriver Københavns Politi på Twitter:

- Alle transportforbindelser er nu åbne igen eller på vej til at blive åbnet.

Politiaktionen fortsætter dog.

 • Klokken 19 holder politiet pressemøde i København. Chefinspektør Jørgen Bergen Skov oplyser, at politiet mener at have stoppet den efterlyste sorte Volvo. Han vil ikke fortælle, om der er foretaget anholdelser, eller hvad sagen egentlig drejer sig om.
   
 • Fredag aften oplyser DR Fyn, at politiet har oprettet en mobil kommandocentral på rastepladsen Espeskov mellem Ringe og Espe på Fyn.
   
 • Samtidig oplyser flere medier, at politiet fredag aften er talstærkt til stede i Espe. Ifølge Ekstra Bladet er der kriminalteknikere til stede, ligesom en af politiets droner flyver over Espe. Ifølge TV2 afspærrede politiet en ejendom.
   
 • Tv-stationen oplyser desuden, at taxaselskaber i området af politiet er blevet bedt om at udvise agtpågivenhed, når de samler kunder op.
   
 • Politiaktionen betyder kilometerlange bilkøer på motorveje flere steder til langt ud på aftenen fredag. Den længste kø var ved frakørsel 37 i Sorø mod Fyn. Her var køen på et tidspunkt omkring 30 kilometer lang.

Kilder: Ritzau, Københavns Politi, Ekstra Bladet, TV2, DR.

Forkert vurdering
Den enorme politiaktion fredag blev sat i gang, fordi PET frygtede et nært forestående angreb på enkeltpersoner. Det viste sig dog, at der var tale om en misforståelse.

Politiets efterretningstjeneste har gennem længere tid efterforsket en sag om nogle enkeltpersoner, der er truet på livet. Da den svenske Volvo dukkede op tæt ved de truede personer og samtidigt udviste mistænkelig adfærd, ringede alarmklokkerne.

- Man måtte vurdere, at et angreb kunne være i gang, sagde chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov på en pressemøde kl. 13.45 lørdag, hvor politiets arbejde i den fynske by Espe også var blevet indstillet.

Her ses flyets positioner på den sidste del af aktionen. 112 Bandekrigens overvågningsfly med i menneskejagt

Denne vurdering viste sig dog senere at være forkert. Volvoen og politiets indsats på en gård i den fynske Espe havde ikke noget med nogens sikkerhed at gøre.

- PET kunne konstatere, at det køretøj, vi efterlyste fredag, opholdt sig i nærheden af og udviste en adfærd, der kunne betyde en trussel.

Jørgen Bergen Skov forklarede også på pressemødet, at det lykkedes personerne i den efterlyste Volvo at stikke af fra politiet.

Han fortryder dog ikke det store indgreb.

- Vi ville fejle, hvis vi ikke reagerede på de oplysninger, forklarede han.

(Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) Dansk politik Ordfører om kæmpe politiaktion: Det virker voldsomt

Se eller gense hele pressemødet (Video: Signe Skov)

LIVE