Sådan kan Hafidas morder være far i fængslet

Anders Larsen har tilstået drabet på sin ekskone og moren til deres to børn, som han nu har forældremyndigheden over

(Privatfoto)
(Privatfoto)

Selv om den drabssigtede Anders Larsen har fået forældremyndigheden over de to børn, som han har med sit drabsoffer, så kommer hans samvær med børnene formentlig til at foregå bag fængslets mure de næste mange år. Det sker, hvis han bliver dømt for drabet på ekskonen, som han har tilstået.

Og det sætter meget faste rammer at være forælder inde fra fængslet, fortæller Hannah Hagerup fra direktionen i Kriminalforsorgen.

I første omgang kræver det, at børnene får en besøgstilladelse til fængslet. Den skal godkendes af den forælder, som har forældremyndigheden. Det er i dette tilfælde Anders Larsen selv.

Anders Larsen tilstod drabet på Hafida Bourouih. Nu får han forældremyndigheden over begge deres fælles børn. (Privatfoto) 112 - 29. mar. 2015 - kl. 23:26 Dræbte deres mor: Nu får han forældremyndigheden

- Når børnene er små, skal de ledsages af en anden voksen. Når de er over 15 og bliver vurderet modne nok, kan de få tilladelse til at besøge deres forælder selv, siger Hannah Hagerup fra Kriminalforsorgen.

Der er ingen faste regler for, om besøget skal være overvåget. Også selvom den indsatte har taget et andet menneskes liv. Det er altid en sikkerhedsvurdering.

- Det er altid en konkret vurdering. Lige meget, hvad man er dømt for, bliver det vurderet individuelt. Det kan afhænge af, om vedkommende er udadreagerende eller voldsom, siger hun.

Tid med børnene

Som indsat har man som minimum ret til en times besøg hver uge.

- Alle har ret til den ene time. Det står i loven. Men når der er tale om børn, er vi altid mere opmærksomme på, at give mere tid, siger Hannah Hagaerup.

- Når der er børn på besøg og de beder om at udvide besøgstiden, så får de ofte lov til det, siger hun. 

Hannah Hagerup fortæller, at der i de fleste fængsler er en person, der er udpeget til at have særligt fokus på forholdet mellem den indsatte og børnene.

- Det gør vi for at sikre kontakten mellem forælder og børn under opholdet, siger hun.

- Det er muligt for den indsatte at være i dialog med den børneansvarlige om, hvordan man opretholder et godt forhold til sine børn under sit ophold i fængslet, siger hun.

Se også: Børns Vilkår: Drabsmand kan godt være en god far

Omgivelser

Når børnene kommer på besøg, vil det ofte være i et af de besøgslokaler, der findes i det givne fængsel.

- Nogle lokaler har fokus på børnene. Det betyder, at der er legetøj, maling og andet til at underholde børnene, siger Hannah Hagerup fra Kriminalforsorgen.

Hun fortæller, at der i nogle fængsler landet over, er mulighed for en hel weekend med børnene.

- Nogle af vores fængsler har besøgslejligheder, hvor det er muligt for den indsatte at have en hel weekenden sammen med sin familie.

Der er tale om fem danske fængsler, der har disse faciliteter.

Kan ikke love noget

Selvom Kriminalforsorgen gør, hvad de kan, for at skabe gode rammer for børnene og den fængslede forælder, kan de ikke garantere det hele.

- Der er nogle forskellige kriterier der gør, at man bliver placeret i et givent fængsel. Det kan f.eks. være, hvor i landet børnene bor, siger hun.

Men da de fleste fængsler i Danmark ligger i Jylland, skaber det en ubalance.

- Vi gør vores bedste for at placere folk tæt på deres børn, men det er ikke altid muligt, siger Hannah Hagerup.

Hun kan ligeledes heller ikke love, at besøgstiden altid kan blive udvidet.

- Det varierer fra fængsel til fængsel. Det afhænger af de besøgsrum der er og antal indsatte, siger hun.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere