Sådan ser ubåden ud lige nu: Her er politiets næste skridt

Politiet er lige nu i gang med at arbejde med den mystiske ubåd. Tidligere drabschef kalder det et kapløb mod tiden

Her bliver ubåden bjerget og ejeren, Peter Madsen, ført væk af politiet. Video: LocalEyes og Kenneth Meyer

Hvad skete der på ubåden Nautilus natten mellem torsdag og fredag?

Det er lige nu spørgsmålet, som mange danskere stiller, efter Peter Madsen i første omgang blev sigtet for drab og senere blev varetægtsfængslet for begrundet mistanke om uagtsomt mandrab.

Torsdag omkring klokken 19 sejlede den 30-årige svenske journalist Kim Wall sammen med opfinderen Peter Madsen ud fra Refshaleøen i ubåden 'Nautilus'.

Ubåden som de to sejlede fra Refshaleøen i sank fredag formiddag, og Raket-Madsen blev hurtigt efter sigtet for drab på den unge journalist, der har været sporløst forsvundet lige siden, hun vinkede 'på gensyn' til sin kæreste.

I skrivende stund er uvist, om der er sket et drab i Køge Bugt på ubåden Nautilus. Foto:  Newcopter.com Krimi Drab til søs - saltvandet sletter alle spor

112 - 12. aug. 2017 - kl. 22:22 Unikke billeder fra luften: Her bliver ubåden bjærget

Se også: Kims ven: Vi håber til det sidste

Den 47-årige opfinder blev lørdag eftermiddag varetægtsfængslet indtil 5. september for uagtsomt manddrab, men sigtet for manddrab på den svenske kvinde. Dommeren baserede afgørelsen på grundlag af opfinderens forklaring i retten, som blev sagt for lukkede døre uden pressens tilstedeværelse.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Sandheden om ubåden?
Men hvad skete der?

Kim Walls familie er fortsat på jagt efter sandheden og i disse timer bliver vi måske lidt klogere. Politiet er i øjeblikket i fuld gang med at undersøge ubåden, der efter flere timers bjærgning nu er på land.

Ekstra Bladet fotograf på stedet fortæller lige nu, at teknikerne er klar til at gå ind i ubåden, som ikke har været åben endnu.

- De er iført masker og dragter, og de er lige nu på vej op i en lift, så de kan komme ind i ubåden, siger Ekstra Bladets fotograf.

Ubåden ligger i området omkring Nordhavn i København, og politiet har fortalt, at det er nu, at man går i gang med en gerningsstedsundersøgelse.

En brandbil er klokken 10.30 ankommet til ubåde, hvor den skal hjælpe teknikerne ned, så de kan gennemføre deres undersøgelser.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Tidligere på morgenen fortalte Ekstra Bladets fotograf, at man var i gang med at tømme båden for vand.

- De er lige nu i gang med at tømme den for vand, og de har fået hjælp fra Beredskabsstyrelsens afdeling på Sjælland, der er ankommet i nogle køretøjer. Her har de hejst noget, som ligner en pumpe, som de er i gang med at tømme ubåden med, sagde Ekstra Bladets fotograf på stedet klokken 07.00.

Se også: Ubåd hævet: Nu skal politiet lede efter drabsspor

Der er videoptagelser fra Refshaleøen, siger restauratør til Ekstra Bladet. Ekstra Bladet har fået masser af fotos fra københavnere, som har optaget øjeblikket, hvor ubåden forlod Københavns Havn. På det tidspunkt var en kvinde og en mand i tårnet på ubåden. Foto: Christian Valsted 112 - 11. aug. 2017 - kl. 22:00 Café i centrum af ubåds-mystik: 'Vi har video overalt'

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Den forsvundne journalist Kim Wall. Foto: Tom Wall Krimi Familien: Giv os sandheden

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

- Det har indtil videre ikke været muligt at se, hvad der er i ubåden. Det praktiske arbejde med bugsering af ubåden og den efterfølgende kriminaltekniske undersøgelse forventes at blive gennemført i løbet af natten samt søndag, skrev politiet i aftes.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Et kapløb mod tiden
Det lader til, at ubåden i øjeblikket er politiets guldkort, i kampen om at opklare mysteriet om den 30-årige forsvundne Kim Wall.

– Hvis ubådens indre er intakt, vil der sandsynligvis være spor efter en eventuel forbrydelse. Hvis den først skal tømmes for saltvand, skal man skynde sig, inden vandet ødelægger eksempelvis biologiske spor, siger den erfarne drabsefterforsker Kurt Kragh.

Han mener, at politiet er i et kapløb med tiden for at sikre sig beviser og spor.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Se også: Nu taler forsvundne Kims familie: Vi håber inderligt, hun bliver fundet

Se også: Emil Thorup var på Nautilus: - Han virkede som en fredelig og passioneret fyr

Artiklen fortsætter under billedet

(Foto: Kenneth Meyer)
(Foto: Kenneth Meyer)

Det var Kim Walls kæreste, der klokken 02.30 natten mellem torsdag og fredag meldte sin kæreste savnet til politiet, der stadig ikke har opgivet at finde hende.

- Indtil det er muligt at undersøge ubåden kører efterforskningen stadigvæk i flere spor - og omhandler således stadigvæk en eftersøgningningsindsats af Kim Wall.

- Politiet vil derfor stadigvæk gerne tale med mennesker, som ikke allerede har oplyst om hendes færden - herunder hvis nogen har set hende forlade ubåden i tidsrummet fra torsdag aften kl. 21.00 eller som fra en både har set personer på ubåden, når den var oppe ved vandoverfladen, skriver politiet i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter under billedet

(Foto: Kenneth Meyer)
(Foto: Kenneth Meyer)
 

Se også: Kim Isabel forsvundet i ubådsdrama

Ubåden UC3 Nautilus på vej ud fra Københavns havn Torsdag aften.
Foto: Privat 112 - 12. aug. 2017 - kl. 08:00 Ubådsdramaet: Minut for minut

Den svenske journalist, der er forsvundet i forbindelse med ubåden Nautilus' forlis, er Kim Isabel Ferika Wall. Peter Madsen er sigtet for drab og nægter sig skyldig. Foto: Ritzau Krimi Derfor mistænkes ubådsejer for drab

 

Dramaet minut for minut

Sagen om først den forsvundne hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus og efterfølgende, hvor fartøjets konstruktør, Peter 'Raket' Madsen er sigtet for drab, er ganske voldsom og spektakulær.

Her følger en tidslinie over forløbet:

Omkring kl. 19: Her stævnede ubåden ud torsdag aften. Flere tilfældige vidner så ubåden forlade Refshaleøen, hvor fartøjet har hjemme, og derefter sejle ud fra Københavns Havn i den smukke sensommeraften.

I tårnet sås Peter 'Raket' Madsen stå sammen med en den 30-årige kvindelige, svenske journalist, der var med på turen.

Godt kl. 02.30: Her kontaktede kvindens kæreste til Joint Rescue Coordination Center - JRCC - og meldte ubåden savnet, fordi kæresten ikke var vendt tilbage.

Kl. 02.51: Her kaldte Lyngby Radio ubåden forgæves, men der var intet svar.

Kl. 03.39: Her kontakter JRCC og oplyser, at der kan være sket en ulykke og at ubåden derfor kan have været ude for et forlis.

Kl. 0711: Her udsendte Lyngby Radio en generel alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om at holde udkig efter ubåden.

Kl. 1014: Her fik JRCC en melding fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr, at ubåden befandt sig et sted i Køge Bugt.

Kl. 10.39: Her kaldte Peter 'Raket' Madsen op fra ubåden til en redningshelikopter og forklarede, at han havde kurs mod København. Han forklarede, at han havde nogle tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekommende.

Her afblæstes eftersøgningen efter ubåden.

Omkring kl 11: Her stod Peter 'Raket' Madsen i tårnet på ubåden. Et vidne, der befandt sig i en båd tæt på, har fortalt, hvordan han kort forsvandt under dæk, og at han derefter kom til syne i tårnet igen.

Derefter begyndte ubåden pludselig at synke, og Peter Madsen sprang i havet. Ubåden sank på godt 30 sekunder.

Madsen blev samlet op af en båd og sejlet til havnen i Dragør.

Han fortalte, at han var eneste person om bord, og at han den foregående aften var sejlet tilbage til Refshaleøen, hvor han havde sat kvinden af. Derefter var han sejlet ud igen.

Omkring kl. 11.30: Her ankom han til Dragør, hvor han kort forklarede, at han havde haft nogle problemer med fartøjets ene ballasttank. Og da han havde forsøgt at ordne det, var det gået galt, og fartøjet var sunket.

Derefter var han blevet kørt til politiets Station City på Halmtorvet for at komme i søforhør. Her var formålet at få klarlagt baggrunden for forliset, og ud over politiet var der også søfartskyndigt personale.

Ved politistationen befandt sig også familiemedlemmer til den forsvundne kvinde. De var tydeligt oprevede, og de kom også ind på station, for at blive afhørt.

Midt på eftermiddagen: Her ankom dykkere fra Søværnet til området syd for Drogden Fyr, hvor man dykkede ned for at undersøge ubådsvraget. Det var ikke muligt for dykkerne at komme ind i vraget.

Kl. 17.44: Her udsendte Københavns Politi en pressemeddelelse om, ubådens ejer nu var anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde.

I pressemeddelelsen blev det beskrevet, at han nægtede drab, og at han havde forklaret, at han havde sat kvinden af på ved spidsen af Refshaleøen, nær restaurationen Halvandet omkring kl. 22.30.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere