Sagsbehandler skal i fængsel: Lænsede millioner fra jobcenter

Jobcentret i Albertslund blev snydt for fire millioner kroner af sagsbehandler

En 38-årig tidligere sagsbehandler i Albertslund Kommune skal i fængsel for et groft svindelnummer mod kommunens jobcenter.

Det skriver Fagbladet 3F.

Manden var ansat som socialrådgiver i jobcentret i perioden 2012-2015, og her stod han bag et svindelnummer, hvor millioner af kroner, der ellers skulle være brugt på kommunens allersvageste borgere, blev sendt i lommerne på ham selv ved hjælp af en række medsammensvorne.

Retten i Glostrup takserer bedrageriet til fængsel i to år og ni måneder. Heraf skal den 38-årige afsone seks måneder bag tremmer.

Det er straffelovens paragraf om databedrageri, der er taget i brug, og ifølge specialanklager Helene Yde Herborg fra Københavns Vestegns Politi er sagen ekstra alvorlig, fordi manden udnyttede sin position som offentligt ansat.

- Han er dømt for at have begået bedrageri for godt fire millioner kroner og har erkendt sin rolle i sagen. Han svindlede for millioner af kroner som et led i sit arbejde som offentligt ansat, og det gør sagen særligt grov, siger Helene Yde Herborg til Fagbladet 3F.

nationen Ydmyget af jobcenteret: Syg kvinde tog sit eget liv

Svindlen er foregået ved, at den forhenværende sagsbehandler har godkendt store regninger for opdigtede ressourceforløb og kursusaktiviteter og sendt pengene til betaling hos falske firmaer, der var oprettet til svindelnummeret.

De kommunale millioner skulle være brugt på nogle af kommunens allersvageste – syge, misbrugere og borgere med diagnoser.

Yderligere fire personer har været indblandet i sagen, men anklagemyndigheden er nu ved at finde ud af, om de skal tiltales eller ej.

De øvrige tre mistænkte har ifølge retsdokumenterne været indsat indsat som direktører i firmaer, hvis eneste formål var at sende falske regninger til betaling hos Albertslund Kommune.

Den 38-årige tog i dag imod dommen i retssalen i Glostrup og vil ikke anke den til landsretten.

Ny undersøgelse: Jobcentre gør folk mere syge

Psykiatrifonden har i samarbejde med SIND - Landsforeningen for Psykisk Sundhed - lavet en undersøgelse blandt 1400 sygemeldte.

Undersøgelsen viste blandt andet:

- 67,9% svarer, at jobcenteret i høj grad eller i nogen grad belaster deres livskvalitet. Det fører til, at 23% har tanker om, at livet ikke er værd at leve.

- 50% har oplevet, at vedkommendes helbred blev tilsidesat i sagsbehandlingen, og at jobcentret ser bort fra speciallægeerklæringer.

- 70% af respondenterne oplever fysisk eller psykisk ubehag op til møder/telefoniske møder med jobcenteret.