Sandberg til nyt kræft-tjek: Nu har han fået svar

Den tidligere rocker har kæmpet mod kræft de seneste tre år

Døden er ikke noget, Brian Sandberg vil tænke på, før den kommer. - Jeg har ikke planlagt den. For jeg vil ikke vide det. Jeg gider ikke forberede mig på noget. Foto: Per Rasmussen
Døden er ikke noget, Brian Sandberg vil tænke på, før den kommer. - Jeg har ikke planlagt den. For jeg vil ikke vide det. Jeg gider ikke forberede mig på noget. Foto: Per Rasmussen

Den tidligere Gucci-rocker, Brian Sandberg, har levet et liv i en brutal verden som rocker i både Hells Angels og Bandidos.

Men de seneste tre år har han kæmpet mod en anden fjende, nemlig kræften, og i dag havde han endnu en samtale med kræftlægen for at høre, om kræften havde bredt sig.

Og det er en lettet Brian Sandberg, Ekstra Bladet talte med efterfølgende, selv om kræften ikke er væk.

- Det var en positiv besked. Det har ikke udviklet sig yderligere. Så jeg kæmper videre, fortæller han.

Han fik for tre år siden konstateret kræft i et modermærke, der skjulte sig under en kæmpe Hells Angels-tatovering, der var dækket over med blæk, efter han røg ud af klubben.

  Brian Sandberg har også stadig sin 'Hardcore' tatovering, 'Gangster' på læggen og et hav af dødningehoveder fordelt på kroppen. Foto: Per Rasmussen Krimi Sandberg i krig mod ny fjende: Kæmpe HA-tatovering skjulte kræftsygdom

To år efter var den gal igen, da en PET-scanning afslørede, at kræften havde spredt sig til en lymfe under den ene arm, som betød, at han fik gravet alle lymferne ud under venstre arm. De var dog kræftfri.

Et halvt år efter operationen fik han at vide, at lægerne havde fundet modermærkekræft på lungen, som blev opereret væk. Og for to måneder siden afslørede et tjek endnu et melanom op lungen, der sidder så tæt på hans brystvæg, så det ikke kan opereres væk.

Derfor har han fået den mildeste form for immunterapi, der kan  tages i brug mod modermærker, hvis operation ikke er mulig. Immunterapi er stimulering af immunforsvarets evne til at genkende og nedkæmpe kræftcellerne.

Og det skal han fortsætte med.

- Jeg skal køre efter den samme plan med immunterapi det næste halve til hele år, siger Brian Sandberg, der fyldte 52 år i går.

Brian Sandberg er mærket efter operationer og immunterapi for at komme modermærkekræften til livs. Foto: Per Rasmussen
Brian Sandberg er mærket efter operationer og immunterapi for at komme modermærkekræften til livs. Foto: Per Rasmussen

Brian Sandberg har tidligere sagt til Ekstra Bladet, at han ikke er i tvivl om, hvorfor han er blevet syg.

- Jeg har 100 procent fået mit af solarium. Når jeg slikkede sol i det fri, lå jeg altid på ryggen, fordi jeg hader at ligge på maven. Og jeg var ung i firserne, hvor vi skulle være brune. Vi havde et solarium hjemme hos min mor og far. Der lå jeg tre-fire gange om ugen. Og så begyndte jeg at træne i Fitnessdk i VIP-logen, hvor der også var gratis sol, så der røg jeg også ind 3-4 gange om ugen i den nye stærke supersol.

- Det mest skræmmende ved den sygdom er, at jeg ikke kan mærke, at jeg har den, selv om jeg selvfølgelig kan mærke operationerne. Men jeg tænker på den hele tiden. Den er mere oven i hovedet.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse dør gennemsnitligt 166 mænd og 118 kvinder pr. år af modermærkekræft regnet ud fra gennemsnittet fra årene 2011-2015, mens overlevelsen ved modermærkekræft er henholdsvis 97 procent for mænd og 99 procent for kvinder efter et år og 89 procent for mænd og 94 procent for kvinder efter fem år. Efter 5-10 år vil risikoen for at dø af ens sygdom være meget mindre, så det næsten svarer til resten af befolkningen, fremgår det af Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Fakta om immunterapi

Immunterapi udnytter kroppens eget immunforsvar til målrettet at bekæmpe kræftceller.

Normalt bekæmper kroppens immunforsvar effektivt fremmede eller unormale celler i kroppen.

 Immunforsvaret kan faktisk ofte genkende kræftceller som fremmede celler på grund af deres indhold af kræftproteiner. Imidlertid reagerer immunforsvaret ikke tilstrækkeligt over for kræftcellerne til at udrydde dem. Det skyldes, at kræftcellerne er dygtige til at beskytte sig ved hjælp af forskellige mekanismer, der kan modvirke immunforsvarets angreb.

Immun-terapi går ud på at stimulere og styrke immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller. Samtidig svækkes kræftcellernes evne til at forsvare sig.

Immun-terapi bruges som led i behandlingen af for eksempel lymfeknudekræft, leukæmi, nyrekræft og modermærkekræft.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse