Schaldemose var tæt på terrorangrebet: - Gud, jeg kunne have været derude

Normalt er Christel Schaldemose altid på julemarkedet i Strasbourg om tirsdagen, men en syg kollega gjorde, at hun blev hjemme i går

Christel Schaldemose var tilbage i plenarsalen onsdag morgen. Hun nægter at lade terroristerne skræmme hende fra vid og sans. Foto: Privat
Christel Schaldemose var tilbage i plenarsalen onsdag morgen. Hun nægter at lade terroristerne skræmme hende fra vid og sans. Foto: Privat

Det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose var i Strasbourg på arbejde, da der tirsdag aften var et terrorangreb i byens centrum.

51-årige Christel Schaldemose var ganske tæt på at blive fanget i det voldsomme skyderi på det lokale julemarked. Alt held ville dog, at hun var nået hjem i sin lejlighed, kort forinden at gerningsmanden, som myndighederne mener er den 29-årige Cherif Chekatt, skød løs på den julede menneskemængde.

- Jeg var gået fra parlamentet hjem til min egen lejlighed, som ligger i centrum. For at komme hen til lejligheden skal man igennem bycentrum, som er lukket af, når der er julemarked. Markedet bliver holdt på en ø, hvilket gør det lettere at lave kontroller. Derfor skulle jeg også åbne min taske og vise dens indhold til en betjent.

- Det pudsige er, at i går, da jeg skulle vise min taske, og betjenten lyste ned i den, tænkte jeg, ’nå ja, vi bliver tjekket her’ og tænkte, 'et terrorangreb kan da ske', men jeg tænkte ikke mere end det, fortæller medlemmet af Europa-Parlamentet.

Før i tiden var julemarkedet i den østfranske by langt større, og det rakte udover den ø, som det i dag er begrænset til. Ændringen af julemarkedets størrelse er sket efter terrorangrebene i Nice, Berlin og Bruxelles, og nu er det ikke længere muligt for biler at køre over til øen, ligesom at gæster skal vise indholdet af deres tasker.

Liget af en dræbt person ligger udenfor spillestedet Bataclan, den 13. november 2015 Foto: Jerome Delay/AP Krimi Grusomme billeder: Tre år efter de forfærdelige angreb

Plejer at være der
Når Christel Schaldemose er i Strasbourg med Europa-Parlamentet, deler hun lejlighed med en svensk kollega. Skæbnen ville, at den svenske kollega ikke nåede med til Strasbourg i denne uge på grund af sygdom, og derfor kunne de to nordiske kollegaer ikke overholde en ellers fast tradition.

- Normalt plejer vi at tage ud til julemarkedet, når vi er i Strasbourg i december. Det gør vi typisk tirsdag aften, hvor vi går rundt og hygger os. Men det gjorde vi bare ikke i går, da hun var syg.

- Det har også slået mig lidt ud, for jeg tænkte straks ’gud, jeg kunne have været derude’, plus alt det uro og ballade, som var byen, fortæller Schaldemose.

Frankrigs eneste hangarskib, Charles de Gaulle, kan rumme 40 fly og helikoptere. Foto: US Navy Tæt på Her er Frankrigs supervåben

Er blevet hverdag
Christel Schaldemose var fanget i sin lejlighed tirsdag aften, da Strasbourg var lukket ned i politiets søgen efter gerningsmanden. Den ufrivllige indespærring gav hende tid til at tænke over situationen, samtidig med at hun forsøgte at holde styr på sine ansatte og kollegaer, som var spredt ud over hele byen.

- Tanken om terror er der hele tiden. Jeg ved godt, at det er langt mere farligt for mig at køre bil, men det ændrer ikke ved min følelse. Det kan nogle gange gøre mig vred, at terroristerne har formået at skabe den her usikkerhed. De har formået at forandre vores livsførelse og vores samfund. Det irriterer mig. Det var også derfor, jeg stod op i morges, gik på arbejde og fortsatte med min hverdag – for det skal de ikke forhindre, siger Christel Schaldemose.

Europa-Parlamentet mødtes i dag, onsdag, i Strasbourg. Der var møde i plenarsalen klokken 12, hvor de mange medlemmer indledte mødet med et minuts stilhed for at mindes de tre personer, der mistede livet ved tirsdagens terrorangreb.

Politiet er talstærkt på gaden i Strasbourg, hvor man jagter gerningsmanden efter tirsdagens skyderi. Foto: AP 112 - 12. dec. 2018 - kl. 11:02 Tidligere PET-chef: Sådan jager de gerningsmanden

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere