Scotland Yard: To terror-angreb i Tunesien er forbundet

Der er direkte forbindelse mellem et angreb i marts på et museum og massakren på stranden i Sousse, siger engelsk politi nu

Her løber den 23-årige terrorist Seifeddine Rezgui rundt på stranden i Sousse.

Der er en direkte forbindelse mellem de to terror-angreb på turister i Tunesien, hvor 22 blev dræbt på Bardo museet den 18. marts, og angrebet på stranden i Sousse den 26. juni, hvor 38 mennesker blev mejet ned af en terrorist med et automatvåben.

Det siger engelske New Scotland Yard i dag, som efterforsker terror-angrebet i Sousse, hvor 30 af de 38 dræbte var briter.

Siden terror-angrebet har Scotland Yard haft kontra-terror specialister i Tunesien for at efterforske i samarbejde med de tunesiske myndigheder.

Kontra-terror chef bekræfter
- Angrebet på Bardo museet, hvor en britisk kvinde var blandt de 22 dræbte, bliver nu forbundet til mordene i Sousse. Selvom jeg ikke kan give yderligere detaljer om den pågående efterforskning, kan jeg bekræfte, at vores team af politifolk arbejder tæt sammen med de tunesiske myndigheder i begge efterforskninger, og at vi har underrettet de retslægelige myndigheder om forbindelsen mellem de to angreb.

Det siger chefen for kontra-terror afdelingen, SO 15, hos Metropolitan Police Richard Walton.

Se også: 30 af 38 dræbte på stranden i Tunesien var briter

Britiske politifolk har siden terror-angrebet i Sousse afhørt 459 vidner, og efterforskningen fortsætter, blandt andet med at analysere flere end 370 fotos og video-optagelser fra mobiltelefoner, som vidnerne har givet politiet.

Var terroristen alene?
Formodningen om, at den 23-årige tuneser Seifeddine Rezgui var alene om angrebet i Sousse synes bekræftet, men Scotland Yard udelukker stadig ikke muligheden af, at han havde en medgerningsmand.

En række vidner har bekræftet en anden terrorist i røde shorts. Men efterforskningen peger på, at manden i de røde shorts var en af strandens sikkerhedsfolk, der forsøgte at stoppe terroristen.

- Men efterforskerne holder stadig alle muligheder åbne og fortsætter med at følge spor, der kan afklare, hvor mange gerningsmænd der var og hvor mange våben, der blev brugt, siger Scotland Yard i dag i en pressemeddelelse.

Mens efterforskningen pågår, har britisk politi afsat 125 medarbejdere til at støtte efterladte til de dræbte og overlevende vidner.

De tunesiske myndigheder har slået hårdt ned på terrormistænkte. 150 er blevet anholdt efter angrebet i Sousse, og 15 af dem er stadig varetægtsfængslet og sigtet for terror-relaterede forbrydelser.

Terror-angrebet i marts på turist-attraktionen Bardo museet blev udført af to terrorister Yassine Abidi og Hatem Khachnaoui, der angiveligt var trænet hos på en base for militante islamister i Libyen. Islamisk Stat tog ansvaret for angrebet, som altså nu linkes officielt til angrebet på stranden i Sousse.

De to terrorister på museet blev dræbt af sikkerhedsstyrker inden de kunne nå at udløse deres selvmordsbomber. 21 af de 22 dræbte var udenlandske turister.

Terror - 29. jun. 2015 - kl. 18:01 TV: Hotelarbejder filmede, mens terrorist slagtede turister

Terror - 22. mar. 2015 - kl. 09:43 TV: 21 mennesker dræbt på museum: Video af gerningsmændene frigivet