Se billederne: Storskrald på Pusher Street

Politiet lignede nærmest skraldemænd, da de for femte morgen i træk onsdag rykkede ind i Christiania og konfiskerede blandt andet toilet og køleskab

Tyve sekunder. Længere går der ikke fra det første advarselskald 'Ost' lyder ned gennem Pusher Street, til et par betjente i skudsikker veste kommer gående ind på Forpladsen ved Christianias hashgade.

Bag dem kører en hvid varevogn, to af politiets mandskabsvogne og en lastbil med åbent lad.

Pist væk er den høje herre, der ellers stod stod ved en bod lavet af mælkekasser og en skraldespand.

Pist væk er hashklumperne, som lå udstillet og blev solgt for 50 kroner per gram.

Pist væk er de morgenfriske kunder – et par turister med små kufferter, unge mænd med rygsække, en enkelt kjoleklædt dame med fin håndtaske.

Solbrilleklædte mænd, der har stået og hængt ud ved boden, slentrer i hver deres retning. Hilser igen på det mylder af 15-20 betjente, der hopper ud af bilerne og siger godmorgen.

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Klokken har lige passeret 8:30, og politiet er ventet. Folk forsvinder helt af sig selv eller sætter sig i siden af gaden, mens uniformerne fordeler sig på Pusher Street og spærrer af. En enkelt havestol bliver reddet i sikkerhed, inden betjentene begynder at konfiskere.

- Jeg tror, de har fundet ud af, at de ikke skal komme klokken seks og vække hele Christiania, som de gjorde i weekenden. Vi ved jo godt, at de kommer, og så længe de kan adskille det, der sker på Pusher Street og os, der ellers er her, er det fint. De respekterer os, og vi respekterer dem, lød det tidligere på morgenen fra en forbipasserende christianit.

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan
 

De permanente boder i Christianias hashgade blev allerede revet ned lørdag. Det er femte morgen i træk, at politiet kommer kørende med lastbilen for at fjerne al materiale, der bruges til at lave boder med. For det utrænede øjne er det svært at se, hvad der er tilbage udover en håndfuld mælkekasser.

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Men der slæbes flittigt til ladet. Parasol-fødder, store parasoller, kabeltromler, småmøbler, træplader, et par paller, en christianiacykel og diverse småting samles både i Pusher Street og i sidegaderne.

En grøn presenning, som dækkede af bag morgenens lille hashbod, tages ned. Iført havehandsker graver et par betjente med en lille skovl i et bed og tager en blå tønde med sig. Et spraymalet toilet og et gammelt køleskab ryger også på lastbilen. En ladcykel, som en af betjentene kommer kørende på tværs over hashgaden, volder pladsproblemer og må løftes ind i den hvide varevogn i stedet.

Hvis det ikke var for uniformerne, kunne betjentene lige så godt have været skraldemænd, der hentede storskrald.

Foto. Tariq Mikkel Khan
Foto. Tariq Mikkel Khan
 

Formålet med at rykke ind morgen efter morgen er primært at fjerne materialer, som hashhandlerne bruger til boderne, oplyser Lars Ole Karlsen, leder af Operativ Specialafdeling i Københavns Politi, over telefonen.

– Hvor er meningen i at fjerne et køleskab og et wc?

– Jeg kan jo ikke kommentere de enkelte ting, men vi fjerner de ting, som vi har en idé om bliver brugt til hashhandel. Det kan også være cykler.

– Kan man så bare stille ting ned på Pusher Street til storskrald og forvente, I tager det med?

– Haha, nej, det vil vi gerne have os frabedt, og jeg tror, det gode Christiania er enig, lyder det.

Foto. Tariq Mikkel Khan
Foto. Tariq Mikkel Khan
 

I løbet af den timelange aktion, vågner Christiania mere og mere op. Blomsterne vandes, og gaden fejes ved café Woodstock, hvor gæsterne er begyndt indfinde sig. Solen varmer allerede godt. Flere christianitter taler med betjentene. Nogle vil gennem gaden, men bliver afvist. En kvinde på vej til jobsamtale får et held og lykke med på vejen.

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan

Den dovne morgenstemning afbrydes for en kort bemærkning af en beruset mand, der danser rundt med en halvtom vodkaflaske, som han tydeligvis selv har drukket det meste af.

Han peger den hen mod politiet, mens han laver skydelyde. De betjente, der er tilskuere til optrinnet, tager det med ophøjet ro og smiler nærmest overbærende. Et par christianitter beder manden om at holde kæft.

Foto. Tariq Mikkel Khan
Foto. Tariq Mikkel Khan

Vi følger efter en betjent, der går med et koben over skulderen. Den ene af de to hashhunde - Kenzo - har snuset sig frem til et lager af hash i en lilla knallert, som brækkes op. Som belønning får hunden en godbid, inden den arbejder videre i alle mulige små afkroge af det indre fristaden. En børnehave på tur går forbi ti meter derfra.

Tilbage ved Woodstock har den grønlandske mand sat sig til rette ved et af havebordene. 'JEG HADER JER. OG JEG ELSKER HASH' lyder det rungende og snøvlende fra ham. Et par borde længere henne forsøger en ældre dame sig halvhjertet med et kampråb: 'skattetyveri, skattetyveri, skattetyveri', men er hurtigt tavs igen.

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Ladet på lastbilen er fyldt, da politiet efter en times tid samler tropperne og kører væk. Den høje herre fra hashboden dukker op igen og får selskab af det samme slæng som tidligere plus en række andre.

Der går kun to minutter og 30 sekunder, fra politiet er ude af syne, til en høj skraldespand bæres frem og toppes med en træplade.

En kop – givetvis med hashklumper – når kun lige at blive sat på pladen, før en gruppe blå uniformer til fods overrasker. Denne gang har der ikke været nogen advarsel, men pusherne er hurtige.

 

Foto. Tariq Mikkel Khan
Foto. Tariq Mikkel Khan

Pif, paf, puf, så er både kop og mand forsvundet som dug for solen, og det øvrige slæng bryder op. Politiet virker til at være fuldstændig klar over, hvad det er, de afbryder, men de nøjes med at undersøge skraldespanden, før de patruljerer videre.

– Hvad har du været inde og gemme, Peter, råber en betjent drillende til en mand, der kommer ud fra en bygning.

– Ha! I må gerne gå ind og lede, svarer han ligeså kækt tilbage.

Over for Ekstra Bladet lover vicepolitiinspektør Lars Ole Karlsen, at politiet fortsætter med aktioner, så længe det er 'nødvendigt for strategien'.

Pusher Streets små mus venter tålmodigt. Så snart katten er væk, danser de i gaden igen.

Foto. Tariq Mikkel Khan
Foto. Tariq Mikkel Khan