Senioranklager lod dømte menneskesmuglere blive i Danmark

Senioranklager indgik fejlagtig aftale med forsvarer i sag om menneskesmugling

Det var i december, at seks familiemedlemmer takket været en senioranklager undgik at blive udvist fra Danmark ved en landsretssag. (Foto: Jesper Voldgaard/Polfoto)
Det var i december, at seks familiemedlemmer takket været en senioranklager undgik at blive udvist fra Danmark ved en landsretssag. (Foto: Jesper Voldgaard/Polfoto)

Der blev begået en fejl, da senioranklager ved Statsadvokaten i Viborg, Dorte Amtoft Sørensen, i december i fjor lod seks familiemedlemmer med iransk baggrund slippe for udvisning i en ankesag, der kørte ved Vestre Landsret i Århus.

Det siger Statsadvokat, Jan Reckendorff, til Ekstra Bladet.

De seks iranere var tiltalt for menneskesmugling. Og ved retssagens begyndelse var der oprindeligt nedlagt påstand om ubetinget udvisning i sagen, men kort inde i retssagen vendte senioranklageren på en tallerken. Det skete, da hun indgik en såkaldt lokumsaftale med forsvarerne i sagen.

Blev udvist i byretten
Her blev det aftalt, at forsvarerne på vegne af deres klienter erklærede sig skyldige, til gengæld for det ville senioranklager Sørensen i stedet nøjes med at bede dommeren give dem en såkaldt betinget udvisning fremfor ubetinget.

De seks tiltalte var ellers alle idømt udvisning, da sagen kørte ved byretten i Århus.

Dermed gik anklager Dorte Amtoft Sørensen i mod de retningslinjer, Rigsadvokaten har udstukket for sager om menneskesmugling. Ifølge Rigsadvokatens meddelelser skal anklagere i sager om menneskesmugling som udgangspunkt nedlægge påstand om ubetinget udvisning.

Aftalen med forsvarerne om betinget udvisning indgik senioranklageren på egen hånd uden at have vendt det med statsadvokaten.

- Hun gjorde det ud fra et anklagerfagligt skøn. Det var hendes vurdering, at landsretten ville ændre byretsdommen, siger Jan Rechendorff.

- Hun gjorde det ud fra proces-økonomiske hensyn, hvor hun tænkte, hun kunne spare retsdage og dermed penge, tilføjer han.

- Der var en forkert beslutning fra hendes side. I en sag som denne burde den oprindelige påstand om stadfæstelse have været fastholdt - uanset hendes skøn om, at landsretten ville komme frem til et andet resultat, siger Reckendorff.

Skal ikke ske igen
- Der er begået en fejl, og jeg har nu udsendt retningslinjer for, hvordan vi håndterer den slags sager fremadrettet. Fremover skal det vendes med ledelsen, siger statsdvokaten.

Dommen ved Vestre Landsret blev afsagt 8. december. Og under proceduren beskrev senioranklageren, hvordan hun begrundede påstanden om betinget udvisning i 'konventionerne'.

Det medførte en afbrydelse fra retsformand, Lis Frost, der gerne ville høre, hvilke konventioner, der var tale om.

Det spørgsmål svarede Dorte Amtoft Sørensen ikke på.

Ved Rigsadvokaten, der udstikker retningslinierne, har man ikke yderligere at tilføje til sagen.

Det siger kommunikationschef, Mikkel Thastum.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere