Sigtelse: Kommune-ansat købte Rolex-ure for skattekroner

Kommunekassen stod pivåben, og en regnskabs-medarbejder i Københavns Kommune overførte 17, 6 mio. kr. til sig selv, lyder sigtelsen

To Rolex-ure og guldsmykker samt fem millioner kr. i kontanter var blandt de værdier, der blev fundet hos den 50-årige. (Foto: Thomas Wilmann)
To Rolex-ure og guldsmykker samt fem millioner kr. i kontanter var blandt de værdier, der blev fundet hos den 50-årige. (Foto: Thomas Wilmann)

En beskeden lejlighed i Glostrup, hvor der boede en regnskabs-medarbejder fra Københavns Kommune, var proppet med kostbarheder og penge, da betjente fra Københavns politis afdeling for økonomisk kriminalitet slog til mod den 50-årige kommunalt ansatte.

Politiet fandt to Rolex-ure, guldringe, guldkæder, perlesmykker, et Tissot ur, en Segway og ikke mindst over fem millioner kr. i kontanter.

Desuden beslaglagde politiet en ejendom og den 50-åriges bil, en Nissan Qashqai til 400.000 kr.

Kostbarhederne var købt for skatteborgernes penge, mener politiet.

Kassen var åben i 13 år
Den 50-årige sigtes for at have haft snablen nede i Københavns Kommunes kasse, der ifølge retsmøde-begæringen i sagen, stod pivåben gennem 13 år, så regnskabs-medarbejderen blot kunne forsyne sig med kontanter, som han havde lyst til.

Muligvis var den 50-årige nervøs for at blive udsat for hjemmerøveri. Han var i hvert fald bevæbnet med to strømpistoler og fire tåregas-spray i lejligheden.

Se også: Tiltale: Socialrådgiver lod kommune betale millioner til sin mands firma

På mandag stilles den 50-årige for retten på Frederiksberg, hvor det ventes, at han vil tilstå underslæb, bedrageri, data-bedrageri og dokumentfalsk for godt 17,6 millioner kr.

Anklagemyndigheden kræver under retssagen alle de købte værdier og kontanterne konfiskeret. Politiet har desuden tvangs-solgt en ejendom, som han havde investeret i, og fortjenesten på 85.600 skal også konfiskeres.

Det var ikke Københavns Kommune som selv opdagede den omfattende svindel. Det var først, da politiet fik mistanke til den 50-årige og henvendte sig til kommunen, at en revision bekræftede, at der var sket et omfattende underslæb og bedrageri.

Politiet kom først
Det siger Kasper Schmidt, direktør i Københavns Kommunes koncernservice, til Ekstra Bladet.

- Vi fik en henvendelse fra politiet, som vi reagerede på med det samme. Vores egen kontrol havde ikke opdaget, sagen, bekræfter direktøren.

- Der var tale om en betroet medarbejder, som var dybt inde i kommunens bogholderi og som havde indgående kendskab til vores systemer og kontrolfunktioner. Han var dermed i stand til at tilrettelægge svindel på en måde, som gjorde det vanskeligt at opdage den, siger Kasper Schmidt.

Københavns Kommune har efter sagen gennemgået regnskabs-procedurerne og justeret dem for at minimere risikoen for, at noget tilsvarende sker igen.

Gik fra checks til computer
Retsmøde-begæringen beskriver, hvordan den 50-årige gennem årene skiftede fremgangsmåde ved svindlen.

I de første år, fra juni 2001 til januar 2008 udstedte han 24 checks til sig selv og indløste dem på kommunens konto i Nordea. Det gav ham 7.899.685 kr.

I november 2008 skiftede han, ifølge sigtelsen, fremgangsmåde, hvor han gik over til at overføre penge elektronisk fra kommunens to konti i Nordea til sine egne konti i Danske Bank og Jyske Bank. 44 gange trak han i alt 6.655.831 kr. i kommunekassen.

Fra september 2010 til 14. april 2014, hvor han blev afsløret, skiftede han igen fremgangsmåde. Nu udfyldte han 48 gange en bank-rekvisition til 'bestilling af rejsevaluta'.

Udbetaling af valuta fra banken krævede to underskrifter på rekvisitionen, så han kopierede underskriften fra en bemyndiget ansat foruden sin egen underskrift. Der blev hævet 3.128.553 kr. i Nordea på denne måde. Fuskeriet med underskriften har ført til, at han foruden bedrageri også er tiltalt for dokumentfalsk i det forhold..

Københavns Kommune satser på at få en del af millionerne tilbage, fordi politiet blandt andet har fundet de godt fem millioner kr. i kontanter hos den 50-årige, der naturligvis er blevet bortvist fra Københavns Kommune.

1 af 2 Københavns Kommune opdagede først svindlen, der havde stået på i 13 år, da politiet henvendte sig til kommunen. (Foto: Torben Åndahl/Polfoto)
2 af 2 To Rolex-ure og guldsmykker samt fem millioner kr. i kontanter var blandt de værdier, der blev fundet hos den 50-årige. (Foto: Thomas Wilmann)