Sigtet for lufthavns-massakre: Risikerer dødsstraf

Den amerikanske krigsveteran Esteban Santiago er sigtet for skyde folk ned i lufthavn

Esteban Santiago, 26, ledsages fra fængslet til domhuset Fort Lauderdale. (Foto: AP)
Esteban Santiago, 26, ledsages fra fængslet til domhuset Fort Lauderdale. (Foto: AP)

En 26-årig Irak-veteran, der er anholdt for drab på fem personer i lufthavnen i Fort Lauderdale, blev mandag præsenteret for sigtelserne under et retsmøde i Florida.

Esteban Santiago blev ført ind i retslokalet iført en rød fangedragt og lænket på hænder og fødder, skriver Associated Press.

Han fik at vide, at han var sigtet for masseskyderiet i lufthavnen og risikerede dødsstraf.

- Vi fortæller dig, at vi har at gøre med lovens hårdeste straf, så jeg håber, du forstår anklagernes alvor, siger dommer Alicia Valle, der beordrede Santiago fængslet frem til næste retsmøde.

Se også: På vej på ferie: Forsvarsløse ældre skudt ihjel i lufthavn

Esteban Santiago har været anholdt siden fredag, hvor han ifølge politiet åbnede ild i Fort Lauderdale-lufthavnen kort efter sin ankomst med et fly fra Alaska.

Ifølge FBI var hans eneste medbragte bagage en pistolkasse med et 9 mm halvautomatisk håndvåben samt ammunition.

Den 26-årige veteran hentede efter ankomsten sin pistolkasse i bagageterminalen og gik ud på et toilet, hvor han gjorde skydevåbnet klar til brug.

Herefter gik han tilsyneladende roligt ud i bagage-terminalen og åbnede ild mod tilfældige mennesker, der stod og ventede på deres kufferter ved rullebåndene.

Esteban Santiago, 26. (Foto: AP) 112 - 9. jan. 2017 - kl. 05:29 Videoklip: Lufthavns-morder skyder folk i hovedet

Fem mennesker blev dræbt af skud i hovedet, mens seks andre blev såret. Den formodede gerningsmand overgav sig efterfølgende uden dramatik.

FBI efterforsker fortsat motivet til masseskyderiet i Florida. (Foto: AP)
FBI efterforsker fortsat motivet til masseskyderiet i Florida. (Foto: AP)
 

Motivet til blodbadet er endnu uklart, men familiemedlemmer har oplyst, at Esteban Santiago var vendt hjem fra militærtjeneste i Irak med mentale problemer.

Santiago havde opført sig bizart i månederne op til angrebet, og i efteråret 2016 blev han sendt til en mentalundersøgelse, efter at han havde fortalt FBI, at han 'hørte stemmer'.

Fik sit våben tilbage
Bryan Santiago siger til Associated Press, at hans bror havde bedt om psykiatrisk hjælp, men at han var blevet svigtet.

- Hvordan er det muligt, at myndighederne er klar over dette, men kun indlægger ham i fire dage, hvorefter de giver ham hans våben tilbage, spørger Bryan Santiago.

Under retsmødet kom det frem, at Esteban Santiago var ansat som sikkerhedsvagt i Alaska, hvor han desuden har både kæreste og et spædbarn.