Skæbnedag for drabssigtet sygeplejerske

Advokat håber, krav om bevilling af ekstra forsvarer til 31-årig kvinde kan nå helt til Højesteret

I godt syv måneder har en 31-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster siddet varetægtsfængslet, sigtet for fire drab og et drabsforsøg, som politiet mener, er begået, mens hun var på arbejde.
I godt syv måneder har en 31-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster siddet varetægtsfængslet, sigtet for fire drab og et drabsforsøg, som politiet mener, er begået, mens hun var på arbejde.

Sagen mod en drabssigtet sygeplejerske er så omfattende, at den 31-årige kvinde fra Nykøbing Falster skal bevilges to forsvarere. Det mener kvindens foreløbig enlige advokat, Jørgen Lange, der allerede i byretten har plæderet for, at han skulle have assistance fra en kollega.

Kvinden blev anholdt 1. marts og er sigtet for fire drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig. Foreløbig er hun varetægtsfængslet frem til 3. november.

En afgørelse i Østre Landsret har tidligere fastslået, at forsvarer Jørgen Lange må klare sig alene, hvorfor sagen er havnet hos Procesbevillingsnævnet, der ved et nævnsmøde i dag forventes at vurdere, om sagen er så principiel, at den fortjener at blive indbragt for Højesteret.

– Jeg håber, at jeg ikke skal fortsætte med at være enmandshær, men kan få bevilget en kollega og dermed opnå lige vilkår med anklagemyndigheden, siger Jørgen Lange til Ekstra Bladet.

I september blev sagen vendt af Ekstra Bladets kriminalredaktør, Carston Norton, og studievært Paula Larrain.

112 - 18. sep. 2015 - kl. 20:15 Drabssigtet sygeplejerske fra arresten: Det er et mareridt

Restriktive forhold
Den sigtede 31-årige kvinde sad først varetægtsfængslet i arresten i Nykøbing Falster, men blev 16. september overført til Køge, hvor forholdene ifølge Jørgen Lange er kendt for at være mere restriktive. Den opfattelse deler kvindens kæreste.

– Muligheden for at få post fra familien er blevet væsentligt forringet, da politiet nu ikke længere vil videresende e-mails til arresten. Så nu er brevene fra familien op til 14 dage undervejs mod tidligere en-to dage. Ligeledes er samvær med hendes datter blevet vanskeliggjort af flytningen, siger kæresten, som grundet navneforbud i sagen ikke kan stå frem med navn.

Kæresten har tidligere over for Ekstra Bladet udtalt, at han opfatter politiets og anklagemyndighedens behandling af sagen som ’en heksejagt’, som alene har til formål at sværte og mistænkeliggøre den sigtede.

Den tolkning har ikke ændret sig efter seneste retsmøde 6. oktober, hvor det blandt andet kom frem, at politiet havde fundet patientjournaler under en ransagning af kvindens hjem. Ifølge kæresten var der ikke tale om komplette journaler, men udpluk, herunder blodprøvesvar og elektrokardiogrammer, som kvinden skulle bruge i forbindelse med efteruddannelse.

– Hun (sygeplejersken, red.) var i gang med en akutuddannelse og var i den forbindelse pålagt at indsamle journaler fra forskellige patientgrupper, som hun senere skulle op og forsvare. Politiet fandt materialet blandt hendes skolebøger, siger kæresten.

Afklippet armbånd
Ud over udpluk fra journaler fandt politiet oplysninger om den 73-årige Maggie Rasmussen, som kvinden er sigtet for drabsforsøg mod. Også dette fund mener kæresten har en udramatisk forklaring.

– Det handler om et afklippet patientarmbånd med navn og personnummer, som ved ransagningen blev fundet i (min kærestes, red.) private taske sammen med andre effekter, som hun tilfældigt havde i uniformslommerne ved vagtens ophør, lyder det fra kæresten, der er frustreret over den varetægtsfængsling, som foreløbig har varet over syv måneder.