Skal tale ved anti-islamistisk demonstration: Så galt gik det sidst

Leder af den engelske fraktion af den højreekstremistiske gruppe Pegida skabte vild tumult i Aarhus i 2012

Kampklædt politi, 83 anholdelser, brækkede arme og let tilskadekomne betjente var slutresultatet, da den højreradikale taler og anti-islamistiske englænder Tommy Robinson sidste gang besøgte Danmark under en planlagt march gennem Aarhus gader i 2012.

Dengang besøgte den engelske taler Aarhus som gæst på Danish Defence Leagues (DDL) internationale friluftsmøde i Mølleparken i Smilets By. Knap 200 højrefløjs-sympatisører var mødt op for at høre Tommy Robinson, men forsamlingen udviklede sig hurtigt til kaos, da de pludselig fik selskab af flere tusinde anti-fascister, som stod klar til at dele øretæver ud.

I dag besøger selv samme mand København, når han klokken 14.30 vil indtage talerstolen på en planlagt demonstration på Axel Torv.

Her har de danske initiativtagere indbudt tre englændere til at tale - Tommy Robinson, Anne Marie Waters og Paul Watson - der alle er fremtrædende personer på den europæiske, islam-kritiske højrefløj, og som danner toppen i PegidaUK - det engelske modstykke til det tyske Pegida.

Tommy Robinson grundlagde i 2009 English Defence League (EDL), som også er kendt for sine antimuslimske demonstrationer. Her var han indtil 2013.

Sådan har det set ud ved tidligere lejligheder, da For Frihed holdt manifestationer på Axeltorv. Dette er billede af moddemonstranter (Foto: Anthon Unger) 112 - 23. jan. 2016 - kl. 09:29 Politiet klar til tumult: Anti-islamister holder lørdagsdemo

Aktivister fra hele Norden
Gruppen bag dagens demonstration i København kaldte sig tidligere Pegida DK, men har nu skiftet navn til For Frihed. Der dog stadig opererer under Pegida-fanen og med akkurat samme holdninger og mål.

Under Tommy Robinsons sidste besøg i Danmark vakte hans tilstedeværelse så stor forargelse hos venstrefløjs-sympatisører, at mødet udover danske aktivister også tiltrak venstrefløjsaktivister fra Norge og Sverige.


Foto: Anthon Unger

På trods af en større politistyrkes forsøg på at holde parterne adskilt tørnede de to grupper sammen på voldsomste vis, hvor brosten, flasker og andet kasteskyts blandt andet blev benyttet. Dengang måtte de højre-ekstreme efterfølgende eskorteres i sikkerhed i busser fra de hidsige venstrefløjs-aktivister.

Chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Skov, har tidligere overfor Ekstra Bladet oplyst, at man er opmærksom på den potentielle tumult, som dagens demonstration kan medføre.

- Hver gang, der holdes en eller anden form for arrangement af den karakter, så vurderer vi den eventuelle situation forud. Det har vi gjort ved alle tidligere lejligheder, og det har vi selvfølgelig også gjort i forhold til i dag, siger Jørgen Skov, chefpolitiinspektør, Københavns Politi

De nærmere detaljer om politiets planlægning vil han ikke uddybe.

Få et indblik i dagens anti-islamiske demonstration her. Foto: Kenneth Meyer

112 - 27. apr. 2015 - kl. 20:56 Syv anholdt ved anti-islamistisk demonstration

Formålet for dagens demonstration er ifølge arrangørerne fra For Frihed blandt andet at advare imod indførelse af Sharialovgivning.

- Vi har indkaldt til demonstrationen i morgen for at forsøge at råbe politikerne op, siger Tania Groth, talsmand for For Frihed.

Omvendt lyder budskabet fra venstrefløjsgruppe Demos, at demonstrationen er racistisk.

Fra 'For frihed' bevægelsen Christian Frei (tv) og Nicolaj Sennels (th) til demonstration mod islamisme. (Foto: privat) 112 - 24. maj. 2015 - kl. 20:08 Antiislamister: Vi bliver terroriseret af venstrefløjen

'For Friheds netværk både nationalt og internationalt består af ekstreme islamhadere, og demonstrationen på lørdag er endnu en markering af deres ønske om at dele befolkningsgrupper op i etniske, religiøse og kulturelle modsætninger', lyder det i en pressemeddelelse fra Demos.

1 af 2 I 2012 blev 83 personer anholdt i forbindelse med optøjerne i Aarhus. Foto: Anthon Unger
2 af 2 Engelske Tommy Robinson har en gang tidligere talt ved en demonstration i Danmark, det var i forbindelse med Danish Defence Leagues-demonstration i Aarhus i marts 2012. Foto: Polfoto
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere