Skats nye våben: Nu bliver din krop scannet på gaden

Får danske toldere mistanke om, at du gemmer narko i kroppen, har de nu mulighed for at gennemlyse dig på stedet ved hjælp af mobil scanner

Kom med ind i bodyscanneren her. (Video: Per Rasmussen)

Skattevæsenet tager nu nye metoder i brug i bestræbelserne på at bekæmpe narkosmugling. Fra i dag, mandag, har tolderne nemlig mulighed for at scanne din krop på gaden, hvis de mistænker dig for at besidde og skjule narko.

I en pressemeddelelse omtaler Skat selv scanneren som dets 'seneste våben mod den narkotika, der søges smuglet ind slugt eller på anden måde gemt i kroppen'.

- Skat har en vigtig opgave i at begrænse indsmuglingen af narkotika. I takt med at smuglerne bliver mere kreative, må vi også sørge for at udvikle os (...). Med den nye scanner bliver det også hurtigere at kunne be- eller afkræfte en eventuel mistanke, så selve kontrollen kommer til at foregå hurtigt og smidigt, siger underdirektør Preben Buchholtz.

Overstået på sekunder
Scanneren er installeret i en varebil, der vil blive anvendt i toldernes daglige arbejde eller tilkaldt, hvis der er mistanke om, at en rejsende har gemt narkotika i kroppen.

- Det dur ikke at gøre det på den måde, så derfor laver vi reglerne om, siger Karsten Lauritzen til Ekstra Bladet. Fotomanipulation: Jonas Olufson/Privatfoto Biler - 3. feb. 2017 - kl. 08:50 Karsten Lauritzen ændrer loven: Skat må ikke læse tanker

Selve scanningen foregår ved, at den mistænkte, fuldt påklædt, træder ind på en platform, som på få sekunder kører forbi scanneren. Derpå tages to røntgenbilleder; et af hele kroppen og et kun af torso.

Hvis scannerens operatør ser, at der er gemt noget uidentificerbart i kroppen, bliver den mistænkte overgivet til politiet.

Første i verden
Når Skat fra i dag tager den mobile kropsscanner i brug, er det som det første toldvæsen i verden. Det nye 'våben' skal ses som et supplement til Skats tre stationære bodyscannere, som allerede står i lufthavnene i København, Billund og Aalborg.

Skats nye våben

Røntgenstråling:
Den maksimale samlede dosis af røntgen svarer til mængden af stråling en flyrejsende får på en tur mellem København og Malaga (10 uSv microsivert).

Specifikationer: 
Køretøjet: Mercedes -B Sprinter 516 CDI KA, 5.000 kg.
Maksimal kapacitet: 272 kg.
Scanner på 7 sekunder.

Narkotikafund i 2016
SKATs toldere kontrollerer rejsende til Danmark og post- og kurérforsendelser fra udlandet bl.a. med det formål at forhindre indsmugling af ulovlige dopingmidler, tobak, lægemidler, våben og narkotiske stoffer. Det er i sidstnævnte arbejde, den nye mobile bodyscanner vil indgå.

I 2016 foretog SKAT i alt 2.349 kontroller vedr. narkotika, hvilket førte til beslaglæggelsen af: 
- 192 g. opiater (heroin mv.)
- 234 kg cannabis
- 1.503 kg khat
- 35 kg kokain
- 526 kg psykotrope stoffer 
- 90.514 stk. psykotrope stoffer

(Kilde: SKAT)

189 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere