Skibsinspektør destruerede afgørende noter om Scandinavian Star

Tre år efter dødsbrand på færge smed skibsinspektør potentielt afgørende notesbog ud om sine observationer.

Her kan du se Flemming Thue Jensen på søndagens pressemøde. (Video: VG.no)

En pensioneret skibsinspektør har destrueret potentielt afgørende notater om brandene på færgen Scandinavian Star.

Som Søfartsstyrelsens hovedundersøger undersøgte Flemming Thue Jensen som en af de første skibsbranden tilbage i 1990, der kostede 159 mennesker livet.

112 - 22. feb. 2016 - kl. 14:56 Nu har dansk skibsinspektør forklaret sig: Kan sætte navn på gerningsmænd

I et retsmøde i Københavns Byret fortæller den pensionerede skibsinspektør onsdag, at han tre år efter katastrofen destruerede sine noter.

- Det var så voldsomme indtryk, og vi havde set så mange grimme ting. Så da der var gået tre år, kunne jeg ikke længere holde ud at se på noget, hvor der stod Scandinavian Star. Jeg smed min sorte bog med alle guldkornene ud, siger Flemming Thue Jensen.

Han fortæller, at han i to tilfælde i 1990 mundtligt informerede norske efterforskere om sin mistanke. Det resulterede dog ikke i, at han blev indkaldt til afhøring.

- Vi havde en forventning om, at vi ville blive indkaldt af norsk politi, hvor vores oplysninger ville have været guld værd. Men det skete ikke. Derfor gik vi ud fra, at norsk politi havde styr på det, siger Flemming Thue Jensen.

'Det var sabotage'

Anledningen til onsdagens retsmøde er, at skibsinspektøren efter 26 års tavshed for nylig valgte at stå frem i medierne og fortælle om sine mistanker i sagen.

Han mener, at besætningsmedlemmer med vilje saboterede skibet og startede de dødelige brande.

For de norske efterforskere var oplysningen tilsyneladende ny, og derfor afhøres Thue Jensen nu ved en såkaldt indenretlig afhøring.

Det indebærer, at en dommer overværer afhøringen og dikterer svarene til retsbogen.

I retten fortæller Flemming Thue Jensen, at han i forbindelse med sin inspektion af skibet observerede et hydraulikrør, der var beskadiget.

- Der var stillet madrasser op, så ilden kunne få fat. Det var sabotage, fastslår han.

Oplysningen er central, fordi denne brand først opstod cirka 12 timer efter hovedbranden. På det tidspunkt var de overlevende passagerer evakueret, så det indsnævrer kraftigt kredsen af mistænkte.

I løbet af retsmødet er det forventningen, at Thue Jensen vil sætte navne på de besætningsmedlemmer, som han mistænker for at stå bag.

1 af 2 Skibsinspektør Fleming Thue Jensen har nu givet sin forklaring til de norske myndigheder (Foto: AP)
2 af 2 
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere