Skizofren mand dømt for drab på læge og socialrådgiver

En 30-årig mand er fredag ved Retten i Nykøbing Falster blevet idømt anbringelse på ubestemt tid for drab på to ansatte på opholdsstedet Saxenhøj i Sakskøbing på Lolland

(Per Rasmussen/POLFOTO)
(Per Rasmussen/POLFOTO)

En 30-årig psykisk syg mand er fredag ved Retten i Nykøbing Falster blevet kendt skyldig i drabene på den 69-årige læge Flemming Møgelmose og den 40-årige socialrådgiver Jan Bundtofte Stryhn. De blev begge dræbt med kniv 7. maj 2014 på opholdsstedet Saxenhøj i Sakskøbing på Lolland, hvor den 30-årige boede på gerningstidspunktet.

Den 30-årige blev kendt skyldig i alle de forhold, som anklager Michael Boolsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde ham tiltalt for. Herunder også et forsøg på manddrab mod en anden beboer på Saxenhøj samt vold mod personalet på Hvidovre Psykiatrisk Afdeling og Retspsykisk Afdeling, ligesom han også blev fundet skyldig i besiddelse af hash - ved anholdelsen efter knivstikkene sad han og røg sig en joint.

- Manden blev idømt anbringelse på ubestemt tid, siger Michael Boolsen til Ekstra Bladet.

Den 30-årige har via sin forsvarer på stedet valgt at anke dommen til senere behandling i landsretten. Han mener, at straffen er for indgribende.

Ville ikke indlægges
Det var angiveligt vrede over udsigten til at blive tvangsindlagt, som fik den 30-årige til at gå amok. Det forklarede han selv i tirsdags fra anklagebænken i retten.

Se også: Før dobbelt-drab: Truede ansatte med attrap-pistol

Den 30-årige har tidligere medvirket i en dokumentar på DR, som aldrig nåede at blive vist på grund af drabene. (Privatfoto)
Den 30-årige har tidligere medvirket i en dokumentar på DR, som aldrig nåede at blive vist på grund af drabene. (Privatfoto)
 

- De ville tvinge mig. De trængte mig op i en krog, og jeg kunne se på ham lægen, at han ville tvangsindlægge mig, forklarede den 30-årige lidt mumlende i retten.

Derfor greb han den kniv, han kort forinden havde købt i en genbrugsbutik til at skære pizza med.

- Og så stak jeg ham. Jeg stak ham fra halsen og ned. Jeg stak også ham den anden - måske ved ribbenene. Jeg husker det ikke, sagde den 29-årige, der samtidig forklarede, at han var vred på personalet på Saxenhøj, fordi de - ifølge ham - havde brudt ind på hans værelse cirka 14 dage forinden.

Se også: Skizofren om Saxenhøj-drabene: Derfor stak jeg dem

Socialrådgiver døde otte dage senere
Mens Flemming Møgelmose blev dræbt på stedet med tre knivstik, der gav ham både indre og ydre blødninger, så døde Jan Bundtofte Stryhn først otte dage senere på Rigshospitalet som følge af de læsioner, han pådrog sig efter at være blevet stukket seks gange.

En mentalundersøgelse har vist, at den 30-årige er sindssyg. Og han er ifølge Retslægerådet så farlig for sine omgivelser, at anklagemyndigheden valgte at kræve ham idømt en af landets strengeste straffe - anbringelse på ubestemt tid.

- Han vil nu blive overført til Sikringen i Nykøbing Sjælland, siger Michael Boolsen til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har valgt ikke at skrive navnet på manden på grund af mandens sygdom, som vi ellers normalt gør i alvorlige straffesager.

Se også: Dobbeltdrab på Saxenhøj: Tiltalt røg joint efter drab