Skolebørn så dræbt otteårig: 'De skal have hjælp meget hurtigt'

Det er altafgørende, at de børn, der så den trafikdræbte dreng i Vejle, får hjælp meget hurtigt, mener krisepsykolog

Ved du noget om sagen? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst.)

24 skolebørn var med i den bus, der fredag eftermiddag kort efter klokken to påkørte en otteårig dreng ved Kirkebakkeskolen i Vejle.

Da redningspersonel kom til stedet, kunne de konstatere, at den lille drengs liv ikke stod til at redde.

Buschaufføren er kørt på sygehuset for at modtage hjælp efter ulykken (Foto: Anders Brohus). 112 - 8. jan. 2016 - kl. 16:57 Buschauffør i chok efter otteårigs død

Derfor venter der nu en stor opgave med at hjælpe de børn, som blev vidner til ulykken.

- I børns verden bliver børn ikke slået ihjel. Børn ved godt, at de skal passe på, da det er farligt at være i trafikken. Men at se en ligge og være dræbt, det er ekstremt voldsomt, siger krisepsykolog Henrik Lyng fra Center for Beredskabspsykologi til Ekstra Bladet.

Ulykken skete forenden af Kirkebakken ved et sving til en sidevej (Foto: Anders Brohus). 112 - 8. jan. 2016 - kl. 16:13 Skolebørn så otteårig blive dræbt

Vent ikke til mandag
Krisepsykologen fortæller, at det er kommunens og skolens opgave at sætte hurtigt ind. Og derfor nytter det ikke noget med at vente til på mandag med hjælpen.

- Hvis børnene får den helt rigtige hjælp, så kan de sagtens håndtere det her på en helt fin måde. Men det er altså vigtigt, at de får den rigtige hjælp, og at den bliver sat i gang meget hurtigt.

- Hvad siger man til børn, som har oplevet noget så tragisk?

- Man skal hjælpe børnene med at få skabt en slags forståelse for, hvad der er sket. De skal også forstå, at det er en sjælden hændelse, og ikke noget der sker, bare fordi man går ud i trafikken. De skal forstå, at det er noget, der kan ske, men som sker meget sjældent, og det var meget uheldigt den måde, som det skete på, siger Henrik Lyng.

112 - 8. jan. 2016 - kl. 15:04 Otteårig dreng dræbt af skolebus

Husk at følge op
Det er dog ikke kun nok med hjælp i en kort periode. For en sådan tragedie kan godt tage lang tid at komme sig over, og derfor er det vigtigt, at man ikke slipper børnene helt, inden de er klar til det.

- Man skal huske at følge op på dem i rigtig lang tid. Jeg har tilfældigvis hørt noget af den nyeste forskning på området i dag, og noget af det, man har fundet ud af, er, at man ofte glemmer at følge op på børn på længere sigt. Det viser sig også, at hvis man får fulgt op, så har det en rigtig god effekt.

- I hvor lang tid skal man følge op på børn, der oplever så noget?

- Vi taler i hvert fald om mere end et halvt år, siger krisepsykologen.

- Hvad skal forældrene gøre i sådan en situation?

- De skal tale med deres børn om, hvad de har oplevet. De skal lade børnene lave terninger af, hvad de har set. De skal heller ikke blive forskrækkede, hvis børnene taler om det, og så pludselig stopper med at tale om det, for det er sådan, at børn bearbejder sådan nogle oplevelser, siger Henrik Lyng.

Henrik Lyng fortæller, at den involverede chauffør også skal have meget hurtig hjælp, og at han skal igennem et længere forløb, hvor arbejdspladsen, familie og venner også spiller en større rolle.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere