Slog til mod ældre: Familie kendt skyldig i stribevis af hjemmerøverier

Kroatiske forældre og deres to sønner kendt skyldige i 24 forskellige hjemmerøverier. Yngste søn er frikendt

Familien har blandt andet været tiltalt for dette hjemmerøveri mod en 64-årig fåreavler på Møn. Video: Per Rasmussen

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Fire ud af fem medlemmer af en kroatisk familie er netop kendt skyldige i den hidtil mest omfattende sag om hjemmerøverier i Danmark. 

Den kroatiske familie var sammen med en familieven tiltalt for i alt 26 tilfælde af hjemmerøverier begået på Sjælland og i Sønderjylland fra 2016 og frem til efterår 2017. 

De tiltalte har sagen igennem nægtet sig skyldige, men det er politiets teori, at forældrene var med til at planlægge og forberede hjemmerøverierne, mens familiens sønner tog sig af det 'beskidte arbejde'.

Det er et enigt nævningeting som onsdag formiddag er nået frem til skyldkendelsen mod fire af familiemedlemmerne i 24 af sagerne, mens den 37-årige familieven er kendt skyldig i tre tilfælde. 

Samtidig valgte retten at frikende familiens yngste søn på 18 år.

- Røverierne har oftest været rettet mod ældre eller syge mennesker, der boede alene, og de er forøvet om natten af i reglen to personer, lød det fra retsformand Jesper Stage Thusholt, som under oplæsningen af skyldkendelsen måtte tage flere pauser.

Listen over grusomheder i det 27 sider lange anklageskrift mod den kroatiske familie fra Lolland-Falster er da også lang.

Et sted beskrives det, hvordan et ægtepar på 80 og 76 år i fire en halv time lå bundet i deres hjem i Tingsted ved Nykøbing Falster med gaffatape og kabel-strips på hænder og fødder.

Politiet fyldte en varebil med koster, da den kroatiske families hus blev ransaget. Nu er familien tiltalt for 26 hjemmerøverier. Foto: Per Rasmussen 112 Hel familie tiltalt: Så brutalt blev ofre mishandlet i deres eget hjem

Parret var kneblet med klude i munden, og gaffatape var viklet om hovedet og munden. Først ved otte-tiden om morgenen blev det hjælpeløse ægtepar fundet af en hjemmehjælper.

Da den kroatiske familie igen slog til mod et ægtepar på  69 og 58 i Herlev blev manden truet med at få testiklerne klippet af og blev slået i hovedet med en otte kilo tung sten og en lygte og blev trådt på foden, så han fik flere kvæstelser. Herefter blev ægteparret bundet på hænder og fødder og omkring munden med ledninger og iturevne lagner.

Udbyttet ved røverierne har været meget varierende, men løber ifølge politiet op i flere millioner kr. 

- Røverierne er ofte begået tæt på en motorvej og teleoplysninger og ANPG-data (Automatisk nummerpladegenkendelse red.) indikerer, at der ofte fandt en rekognoscering sted forud for røverierne, lød det i rettens kendelse.

Den kroatiske familie blev anholdt i november 2017. Da politiet slog til var deres hus proppet med koster, som kan spores tilbage til hjemmerøverierne og 11 indbrud.

Retten forventes at tage stilling til straf i sagen senere i dag.