Snowden overvejer at vende tilbage til USA

Advokat for Edward Snowden siger, at whistlebloweren vil vende tilbage til USA til en "upartisk" retssag

Edward Snowden (Foto: AP)
Edward Snowden (Foto: AP)

Den tidligere ansatte i den amerikanske efterretningstjeneste NSA Edward Snowden er parat til at vende hjem til USA til en retssag, hvis sådan en retssag er "upartisk", som det formuleres af Snowdens advokat.

Den amerikanske whistleblower befinder sig i Rusland, hvor han har midlertidigt asyl.

Her endte han, da han flygtede fra Hongkong efter at have lækket masser af hemmelige oplysninger om NSA's aflytninger verden over, herunder NSA's aflytning af kendte politikere og også tjenestens globale magt til at kigge e-mails og anden kommunikation.

Se også: NSA kunne gemme sig fuldstændig på harddiske

- Han overvejer det. Han har et ønske om at vende tilbage, og vi gør alt, hvad vi kan, for at det skal ske, siger advokaten Anatolij Kutjerena på en pressekonference i Moskva.

- Sammen med en gruppe advokater fra andre lande arbejder vi på sagen om at få ham hjem til Amerika. Snowden er klar til at vende tilbage til USA, men betingelsen er, at han får garanti for en legal og upartisk retssag, siger advokaten.

Ifølge advokaten har Snowden indtil nu kun fået en garanti fra den amerikanske statsanklager om, at han ikke vil blive dømt til døden i sagen, hvor han er tiltalt for spionage og for at have stjålet statslige hemmeligheder.

Se også: Obama presser Putin for fredsaftale i Ukraine

I øvrigt oplyser advokaten, at Snowden, hvis han vil, kan rejse uden for Rusland, idet han nu er udstyret med en treårig opholdstilladelse.

Men ifølge advokaten vil den tidligere NSA-mand næppe nå langt, hvis han forlader Rusland.

- Jeg regner med, at han bliver bragt til en amerikansk ambassade, så snart han forlader Rusland, siger Kutjerena.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere