Somaliere udvises af Danmark efter ny behandling af sager

Fire somaliere skal rejse ud af landet inden en måned, selv om FN mener, at deres liv kan være i fare

Fire somaliske flygtninge har fået inddraget deres opholdstilladelse. De skal dermed rejse hjem til Somalia inden for en måned.

Det skriver Politiken.

Baggrunden er, at der er truffet afgørelse i de første af i alt 800 sager, hvor tidligere tildelte opholdstilladelser til somaliere skal genbehandles.

Det oplyser Udlændingestyrelsen til avisen.

Inddragelserne sker, på trods af at adskillige rapporter og flere organisationer advarer mod at sende somaliere hjem.

Blandt andet er FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, stærkt kritisk og mener, at de pågældendes liv kan være i fare.

- Sikkerhedssituationen i Somalia er stadig omskiftelig, og civile er fortsat i alvorlig grad påvirket af vold og konflikt. Der rapporteres om drab, udbredt seksuel- og kønsbaseret vold samt tvangsrekruttering af børn, skriver UNHCR i en mail til Politiken.

Ifølge en lovændring fra 2015 kan de danske myndigheder inddrage opholdstilladelser, så længe situationen i hjemlandet er forbedret. Også selv om den fortsat er alvorlig og uforudsigelig.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Peter Albrecht kalder det "farligt" og "helt sort" at udvise somaliske flygtninge.

- Man risikerer at sende dem tilbage til at blive slået ihjel. Og de danske myndigheder har ikke mulighed for at følge dem og vide, hvad der rent faktisk sker, siger han til Politiken.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger, at hun er "opmærksom på kritikken fra UNHCR"

- Men at en person på et tidspunkt har fået prædikatet flygtning, er efter regeringens mening absolut ikke det samme, som at man for tid og evighed skal være i Danmark, skriver hun i en mail til Politiken.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere