Sonar på jagt efter MH370 rammer vulkan og synker

En ulykke har ramt eftersøgningsholdet, der forsøger at opklare et af fly-historiens største mysterier

Skibet Fugro Discovery har mistet en 'slæbe-fisk'. (Foto: Fugro/ATSB, Justin Baulch)
Skibet Fugro Discovery har mistet en 'slæbe-fisk'. (Foto: Fugro/ATSB, Justin Baulch)

Et sonar-fartøj, der leder efter spor efter det forsvundne malaysiske passagerfly MH370, er blevet tabt. Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Det skete efter, at fartøjet kolliderede med en 2.200 meter høj undersøisk vulkan, hvorefter det sank og blev tabt på havets bund. Sonar-fartøjet var forbundet til skibet Fugro Discovery via et 4,5 kilometer langt kabel, men kablet knækkede under kollisionen, og efterlod sonar-fartøjet tabt på havet bund, oplyser holdet bag MH370-eftersøgningen.

Se også: Satellitter skal forhindre fly i at forsvinde som MH370

(Foto: Fugro)
(Foto: Fugro)

Forsøger bjærgning
Fartøjet kaldes for 'towfish' - en 'slæbe-fisk' - som er et projektilformet hylster med indbygget sonar, der trækkes hen over havbunden. På den måde kan man spotte usædvanligheder på havbunden som eksempelvis rester af et fly. Eftersøgningen har blandt andet fundet skibe, som er sunket, på havets bund.

- 'Slæbe- fisken' kolliderede med en mudder-vulkan, der rejser sig 2.200 meter fra havets bund, hvilket resulterede i, at kablet til fartøjet knækkede, lyder det fra Agency Coordination Centre i en pressemeddelelse.

Agenturet fører tilsyn med eftersøgningen.

- Da det 4.500 meter lange kabel knækkede, blev den ('Slæbe-fisken', red.) adskilt fra skibet, og den hviler nu på havbunden.

Ingen kom til skade ved ulykken, og man håber, at man vil være i stand til at få 'slæbe-fisken' tilbage.

(Foto: Fugro)
(Foto: Fugro)

Det største mysterium
Det malaysiske fly MH370 forsvandt sporløst i marts 2014 med 239 mennesker om bord. Sagen betragtes som et af de største mysterier i fly-historien.

Siden har man igangsat en kæmpe eftersøgning, som efter 18 måneder fortsat er i gang. Det eneste spor man har fundet, er en del af flyet, som skyllede op på stranden på den franske ø Reunion i Det Indiske Ocean i juli 2015.

I den første eftersøgningsfase overfløj man Det Indiske Ocean i håb om at finde rester af flyet, men siden oktber 2014 har man primært fokuseret på at afsøge et afgrænset område af havbund på omkring 120.000 kvadratkilometer. Det sker blandt andet ved hjælp af sonar-fartøjer som det, der sank søndag.

Adskillige vragdele er fundet. De stammer MH370 (Foto: AP)

Video: I juli 2015 fandt man vragdele på den franske ø Reunion.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere