Spion knaldet i USA: Solgte missiludstyr til Putin

Den amerikansk-russiske statsborger Alexander Fishenko, solgte militærhemmeligheder til Putin

Alexander Fishenko ses her tilbage i 2012, da sagen begyndte at rulle (Foto: AP)
Alexander Fishenko ses her tilbage i 2012, da sagen begyndte at rulle (Foto: AP)

Hvis man troede at spionage mellem USA og Rusland hørte tiden fra den kolde krig til, kan man godt tro om igen.

Det amerikanske justitsministerium oplyser, at man efter flere års intensiv efterforskning har dømt en russisk-amerikansk statsborger for at sælge militære hemmeligheder til det russiske militær.

Ved retten i Brooklyn blev Alexander Fishenko kendt skyldig i at sælge højteknologiske microchips og andre avancerede teknologier med militære formål til Putin og det russiske militær.

Ifølge Wallstreet Journal risikerer den russiske spion nu op til 100 års fængsel for de i alt 19 forhold han blev kendt skyldig for.

Af dommen fremgår det, at russisk-amerikaneren med dobbelt statsborgerskab, blev fundet skyldig i at bringe den nationalesikkerhed i fare, mens han arbejdede som spion for russerne i en periode på fire år mellem 2008 og 2012.

Missil- og radarudstyr
I forbindelse med efterforskningen er det kommet frem, at Alexander Fishenko har været i tæt kontakt med de russiske myndigheder.

Blandt andet afslører et brev fra den Russiske Sikkerhedstjeneste, FSB, at russerne havde problemer med de microchips Fishenko i hemmelighed sendte over Atlanten og derfor krævede, at agenten sendte nye dele til russerne.

Ifølge justitsministeriet kan teknologierne, Fishenko har solgt til russerne, blandt andet bruges i forbindelse med radar- og overvågningsudstyr, missil-systemer og detonatorer til bomber.

Født i USSR
Alexander Fishenko blev født i det daværende Sovjetunionen, men opnåede i 2003 amerikansk statsborgerskab efter at have boet adskillige år i USA.

Allerede i 1998 stiftede han selskabet Arc Electronics Inc. i USA, som ifølge de amerikanske myndigheder senere skulle vise sig at blive omdrejningspunktet i den illegale handel med de russiske myndigheder.

Fishenko og hans 11 medtiltalte brugte blandt andet forfalskning af dokumenter til at gøre det muligt for spion-netværket at sende militært isenkram til Rusland for næsen af de amerikanske myndigheder.

Statsanklager Kelly T. Currie er ikke i tvivl om, hvorfor den 49-årige erhvervsmand handlede som han gjorde:

- Fishenko forede lommerne på bekostning af vores nationalesikkerhed, lyder det fra Kelly T. Currie, der fortæller at russerne handlede med Fishenkos virksomheder for i omegnen af 50 millioner dollars.

Strafudmålingen er sat til at finde sted i januar 2016.