Spritbilist: Jeg blev smadret mod et træ

De snød døden - Allan Horn er lam efter en ulykke: Jeg er lykkelig for livet

Som ung kørte Allan Horn ind i et træ – i dag holder han foredrag på skoler om sprut og kørsel

– Ja for pokker, jeg er glad for livet. Det er et kæmpe plus at se muligheden i mennesker. Jeg er meget betaget af forskelligheden, siger Allan Horn, 31, fra Silkeborg.

Allan er et af de mennesker som har snydt døden. Ekstra Bladet har i dag talt med flere mennesker, som har overlevet noget dramatisk. de fortæller om den voldsomme begivenhed og om hvordan det har påvirket dem efterfølgende.

Klatring er god terapi. (Foto: Per Rasmussen) Tæt på Hun snød døden: Josephine druknede til fødselsdag

Som 19-årig blev han lam efter et grimt trafikuheld. I dag vægter Allan livet og andre mennesker højere end før, han mistede evnen til at gå.

– Jeg var højst sandsynligt faldet i søvn bag rattet, da jeg kørte fra en fest i anledning af en 18-års fødselsdag i Hammel med en promille, som blev målt til 1,15.

Den blot dengang 19-årige kørte i sin flotte røde Ford Sierra mod Aarhus tidligt om morgenen.

Undervejs bragede Allan ind i et vejtræ. Bilen krøllede sammen og blev totalskadet. Den 19-årige måtte skæres fri af bilvraget.

30 dage i koma

– Jeg har ingen erindring, men har forsøgt at sætte nogle brikker sammen efterhånden, som jeg fik talt med folk. På sygehuset blev jeg lagt i kunstigt koma i 30 dage, før jeg vågnede. Så tænkte jeg ’hvad er det lige, jeg har lavet’.

– Jeg mærkede, at min mor aede mig på armen. Min far stod for enden af sengen. Jeg var ikke klar over, hvad der var sket.

Allan Horn vågnede uden mindeværdige smerter, fordi han var proppet med morfin. Han var lam fra brystet og nedefter som følge af en brækket rygsøjle. Han har siden været nødt til at bevæge sig rundt i en kørestol.

– Havde du troen på, at du ville komme op at stå igen?

– Bestemt. De første fire år tænkte jeg, at det her kan ikke passe. Jeg var aldrig før i mit liv kommet til skade. Hvad betyder det at brække ryggen - det må være lige som at brække et ben. Det kan ikke tage ret lang tid. I den alder er man usårlig, og jeg havde slet ikke nogen tro om, at jeg skulle blive siddende.

– Du kunne lige så godt være blevet dræbt?

– Ja, den tanke får man, når sådan noget rammer én. Det har betydet, at jeg prøver at vise mine forældre og søskende mange ting - mere kærlighed.

– Du ramte et træ og ikke et menneske - giver det mindre skyldfølelse?

– Ja, men det tog mig tre år at forstå, hvad det her gik ud på. Der kommer alt det med meningen med livet. Hvorfor det ramte mig. Jeg har haft megen frustration og usikkerhed over, hvad man skal med sit liv og hvad, det skal bruges til.

Allan Horn har fundet sine nicher. Som ambassadør for Sikker Trafik holder han foredrag ca. fire gange om måneden for skolebørn med temaet trafik og alkohol.

Det giver mig mening med livet i forhold til, hvad der skete for mig. Der er ikke nogen bedre end mig til at fortælle, at bilkørsel og sprut er en skidt blanding.

Den 31-årige er inkarneret deltager i kørestolsrugby i klubben Århus Burnouts, hvor han sidder i en såkaldt angrebsstol.

Dertil kommer et flexjob, hvor Allan Horn laver affugtningsanlæg til sommerhuse.

Susanne Svendsen er et af de mennesker, som overlevede en helt ekstraordinær dramatisk begivenhed. En hegnspæl af stål ramte hende og gik tværs gennem hendes hoved. (Foto: Ernst van Norde) 112 - 17. aug. 2015 - kl. 08:34 TV: Hun snød døden - fik hegnspæl gennem hovedet