Spritbilister er skyld i to af tre alvorlige ulykker om natten

Ny rapport: 20 procent af alle dødsulykker sker i nattetimerne

Ny rapport afslører, at spritbilister ofte kører om natten. (Polfoto)
Ny rapport afslører, at spritbilister ofte kører om natten. (Polfoto)

I to af tre alvorlige ulykker om natten er der alkohol involveret, viser en ny rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker om ulykker om natten. Det skriver Jyllands Posten.

I en stor del af de ulykker, vi har undersøgt, har det vist sig, at føreren havde en promille på mellem 1 og 2 – og nogle endda over 2,0. Både de påvirkede trafikanter – og deres omgivelser – burde ikke have været i tvivl om, at de ikke var i stand til at køre bil. Alligevel gjorde de det og udsatte dermed både sig selv og andre for fare, siger Mette Fynbo, formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

I omkring halvdelen af spritulykkerne var der indikationer på, at føreren havde et alkoholmisbrug eller var afhængig af narko. Derfor foreslår kommissionen, at man i fremtiden tvinger dømte spritbilister til at få en alkolås i deres bil, så bilen slet ikke kan køre, hvis føreren har drukket alkohol. Det forslag får støtte både hos politiet og i Rådet for Sikker Trafik.

- Umiddelbart vil det være en god idé. Fordi en alkolås ikke kun virker, når du skal starte din bil, men også undervejs, hvor den med jævne mellemrum beder føreren puste, forklarer vicepolitikommissær Arne Martinsen fra Rigspolitiets Nationalt Færdselscenter.

Soloulykker med mænd i alderen 18-50 år, der var på vej til eller hjem fra et socialt arrangement, hvor der blev serveret alkohol, repræsenterer en stor del af ulykkerne i undersøgelsen.

Størstedelen af mændene, som typisk kørte galt i stærkt påvirket tilstand og ofte ved meget høj hastighed, havde en promille over en, og de, der havde en mindre promille, var også påvirket af narkotika, står der i rapporten.